A kaliforniai sorozatvállalkozó és befektető, Mohamed Geraldez kendőzetlen őszinteséggel beszélt arról, mennyire (nem) fontos a marketing a startupok esetében.

A szakember szerint a befektetők szemében az induló vállalkozások esetében a termék és a piac megfelelőségét igazoló mérőszámok – például az ügyfélszám alakulása – sokkal fontosabbak, mint a „megfoghatatlan” dolgok. Ezért ne a márkaépítés és a marketing álljon a tevékenység fókuszában, mint ahogy védjegybejegyzésekre sem érdemes dollárezreket elszórni a kezdeti időszakban. A tőketulajdonosok az ötlet-termék-csapat-kivitelezés négyesében gondolkodnak, és az egyedi versenyelőnyt keresik. Ez utóbbi sokszor éppen az alapítók személyében testesül meg: a szakterületüket mélyen ismerő „kockákra” szívesen építenek.

Ami a marketinget illeti, a startupok első életszakaszában elegendő a minimumot teljesíteni: valamennyi közösségi médiás jelenléttel elkezdeni a bevonódás építését. Arra itt is érdemes odafigyelni, hogy a hosszú ideje nem frissített, idejétmúlt vagy nem konzisztens információkat tartalmazó felületek inkább csak ártanak a cég megítélésének. A további marketinges tevékenységekre majd a befektetők fognak tanácsokat adni, és ezek során akár önálló termékek is születhetnek az eredeti ötletből. Kerülőutak viszont – a népszerű elméletek ellenére - nincsenek:

Végezd el a munkádat, mert hacking nem létezik

- mondja Geraldez.

A szakember a véleményvezérek alkalmazását illetően is szkeptikus: szerinte a legnagyobb influencerek követői egyre inkább összezavarodnak, ahogy egyre több partner jelenik meg a blogokban, vlogokban. A véleményvezérek ráadásul nem profi marketingszakemberek, így az ő kezükben bizonytalan lehet a márkánk sorsa. Ha mindenképpen influencerekben gondolkodunk, érdemes a hitelességet, a területünkkel kapcsolatos szakértelmet és a bizonyított vállalkozói szellemet keresnünk.

Ezzel együtt is igaz, hogy az emberek sokkal szívesebben kapcsolódnak személyekhez, mint vállalatokhoz. Így például előremutató lehet, ha a márkánk felületeit egy Corporate Brand Officer a saját neve alatt kezeli, így biztosítva a személyességet. Nem is beszélve a márkanagyköveteinkről: a rajongóknak mindent meg kell adni, ami módunkban áll, és még egy kicsit többet. Ők az igazi uralkodók, a legjobb PR-eszközeink, és a legnagyobb felhasználóinkként még a termék fejlesztésében is hasznos tanácsokat adhatnak.

 

Mohamed Geraldez az Egyesült Államok Magyarországi Nagykövetsége vendégeként, a 6:20 Chili Nights és az Impact Hub által szervezett eseményen beszélt az elsősorban magyar és nemzetközi vállalkozókból álló közönségnek.

 

A cikk szerzője Csillag Zoltán

Nézze meg Csillag Zoltán teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.