2011. március 25.

Nő a brit reklámköltés

Az idei év és 2012 is bővülést hozhat, nemcsak a médiaköltések terén, hanem tágabban, az üzlet egészét tekintve is.

Az idei év és 2012 is bővülést hozhat, nemcsak a médiaköltések terén, hanem tágabban, az üzlet egészét tekintve is. A WARC elemzői ugyanakkor 2011-re csak szerényebb növekedést várnak, a fogyasztói bizalom alacsonyabb szintje és a gazdaság gyengesége miatt, 2012-ben viszont jön az olimpia, ami nagyban hozzájárulhat az 5,5 százalékosra becsült reklámköltés-növekedéshez.

A tavalyi 6,9 százalékos bővülés után idén és jövőre is nőni fog a brit médiapiac, derül ki a WARC és a szigetországi reklámszövetség közös jelentéséből. 2010-ben a hirdetők 15,5 milliárd fontot (kb. 17,7 milliárd eruót) költöttek reklámra az Egyesült Királyságban.

Tim Lefroy, a Brit Reklámszövetség (AA) ügyvezetője elmondta: nemcsak a reklámiparra, hanem tágabban a gazdaság egészére vonatkozóan is jók a kilátások. "A növekvő reklámköltés az értékesítés, illetve a média- és tartalomipar erősödését és egészséges brit gazdaságot jelez" - nyilatkozta.

2010-ben a legnagyobb bővülést a televíziós szegmens produkálta, amely éves összehasonlításban 15,8 százalékos növekedést ért el, így a költésekből tavaly 26 százalékot hasított ki. Egyébként ez 1986 óta a legjobb teljesítmény, ami jól is jött a 2009-es 10,1 százalékos zuhanás után. Az online piac szintén nőtt tavaly, 10,9 százalékkal, s így a mért médiaköltésből 25 százalékkal részesedett 2010-ben, azaz alig marad el a televíziótól.

A fenti két médium világszerte hamar lábrakapott a válság nyomán, a briteknél viszont az országos napilapok is vissza tudtak térni a pozitív pályára. Utóbbiak 6 százalékkal növelték hirdetési bevételeiket, az előző évi 15,4 százalékos buktát követően. A regionális lapok piaca azonban még mindig szűkült (-6,4%). A direct mail 1,5, a mozi 1,6, a rádió 3,9, míg a közterület 12 százalékkal nőtt 2010-ben.

Ami az idei évet illeti, a kutatók 2,9 százalékos bővülést várnak. Azért nem optimistábbak, mert a fogyasztói bizalom és a gazdaság gyengélkedése ennél többre valószínűleg nem lesz elég. 2012-re viszont már 5,5 százalékos reklámpiaci növekedést várnak az elemzők, nem kis mértékben az olimpiának köszönhetően. Már idén is lesz olyan esemény, ami időlegesen felturbózhat bizonyos szegmenseket: ilyen például a tévé számára Vilmos herceg közelgő esküvője.