Ezt a cikket évtizedekkel ezelőtt csak álnéven írhattam volna meg. Férfiálnéven. Jóllehet hiába ragadtam volna tollat és tintát, hiszen nem volt lehetőség lejegyezni azt, amit most: vezető beosztású kolléganőim véleményét a női főnökökről.

Merthogy – a jelenbe érkezve – a Lounge Group ügynökség és a Neticle közös felmérést készített arról, hogy mit gondolunk a női felettesekről. A Médiapiac portálján tölthették ki az olvasók az online kérdőívet, s a felmérésből többek között az is kiderült: támogatjuk, hogy több női vezető legyen, de magunknak inkább férfi főnököt választanánk.

2020-ban aktuális kérdés tehát, hogy bár nőként írhatok az egyenjogúságról, de vajon már abban élünk-e? A téma kapcsán mindenkinek a maga háza táján kell söprögetni, így olyan Lounge Group-os munkatársakat kérdeztem, akik naponta rácáfolnak a „gyengébbik nem” kifejezésre. Ennek ellenére többen még ma is meglepődnek, ha egy tárgyaláson az asztalra csapunk, és nem azt kérdezzük meg, hogy hány cukorral hozhatjuk a kávét.

Zsigó Fanni, ügyfélkapcsolati csoportvezető

Női vagy férfi főnök?

Véleményem szerint feltehetnénk inkább azt a kérdést: vajon a vezetőmtől el tudok-e annyi szakmai tudást sajátítani, hogy az hosszútávon motiválhasson? Képes vagyok-e alkalmazkodni ahhoz a szabályrendszerhez, amit felállított? Azonos az értékrendünk?

Számtalan kérdést sorakoztathatnék még fel, ami segít mérlegelni, hogy letegyük-e az adott vezető mellett a voksunkat, de azt semmiképpen nem kérdezném meg magamtól, hogy vajon női vagy férfi főnököt válasszak-e.

Ért valaha negatív megkülönböztetés munkában a nemed miatt?

Igen, és sajnos szerintem ezt a legtöbb női vezető elmondhatja magáról. Előfordul, hogyha egy olyan megbeszélésen veszünk részt, ahol rajtunk kívül csak férfiak vannak jelen, már az üdvözlésnél nem tudják, mi a megfelelő magatartás egy nővel szemben. Ilyenkor célszerű megtenni az első lépést, és egy határozott kézfogással köszönteni őket, így az első pillanatban pozicionálhatjuk magunkat.

Ha megvan a „pozicionálás”, mi jelenthet még kihívást?

Szerencsém van, hogy fiatal felnőttként már egy szuper csapatot vezethetek. Nem nőként, inkább a koromból adódóan érzek kihívást a szakmában. Néha tapasztalok olyan egóból adódó nézeteltéréseket, amelyek elkerülhetők lennének, ha az emberek nyitottabbak volnának az új ötletekre.

Érzel változást a női főnökök megítélésében?

Ahhoz képest, hogy száz évvel ezelőtt még választójog sem járt volna nekünk, egyértelmű változást érzek az emberek hozzáállásában, de úgy gondolom, mindig van hova fejlődni. Korunk egyik nagy problémája, hogy az emberek félreértelmezik a feminizmust, pedig semmi másról nem szól, csak hogy a nők és a férfiak egyenlően legyenek kezelve.

Bartal-Szedő Gabriella, HR-vezető

Női vagy férfi főnök?

Számomra nem a vezető neme számít, inkább a vezetési stílus, a hozzáállás és az együttműködés.

Mi a legnagyobb kihívás női vezetőként?

Talán az időbeosztás az, ami nőként és anyaként nehéz. A napom minden percét beosztom. Korán kezdek, és próbálok időben végezni, hogy elmehessek a lányaimért az óvodába és az iskolába. Ha kell, este bekapcsolom a számítógépet, és dolgozom, hogy minden kész legyen. Sokszor előfordul, hogy napi 10–12 órát dolgozik egy női vezető. A férfiak is gyakran ennyit szoktak, csak nekik talán egy kicsivel könnyebb beosztani az idejüket.

Igaz-e az a sztereotípia, hogy a vezető pozícióban dolgozó nők hajlamosak maszkulinná válni?

Igaz. Tudjuk, hogy annak a nőnek vannak jó esélyei az előrejutásra, aki célratörő, erőteljes, racionális, határozott, magabiztos és munkájában független. A nőket azonban a nemi szerepek elsajátítása során éppen ezekkel ellenkező tulajdonságokra nevelik. A vezetői szintre eljutó nők ezért az elismerés és a siker érdekében általában a tulajdonságok férfimodelljét alkalmazzák, és kevés helyet engednek nőiességüknek.

A te pozíciódban egy hasonló kvalitású férfi hogyan boldogulna?

Lehet, ugyanolyan jól, bár én a HR-t inkább női szakmának gondolom. Szerintem az én területemen nem kell nagyon erős férfitulajdonságokat képviselni,itt elsősorban nőkre jellemző kvalitások kellenek: empátia, jó emberismeret, gyors döntéshozatal, támogatás és együttműködés.

Kajtár Julianna, ügyfélkapcsolati csoportvezető

Női vagy férfi főnök?

Szerintem mindenki egy vezetővel jár a legjobban, legyen az akár férfi, akár nő. Főnök bárki tud lenni, igazi vezető nagyon kevesen.

Negatív munkahelyi élményed volt-e már amiatt, hogy nőként vezető pozícióban vagy?

Nagyon szerencsés vagyok, személyesen sohasem kellett szembesülnöm hátráltató megkülönböztetéssel emiatt. Inkább néhány számomra mulatságos helyzetbe kerültem már. Például szórakoztató megfigyelni, ha egy férfiakkal teli tárgyalóterembe lépek, hogyan reagálnak, mikor kiderül, hogy nem a kávéigényük iránt érdeklődöm.

Járnak nehézségek a női vezetői beosztás mellé?

Sokszorosan jobbnak kell lennem, szakmailag felkészültebbnek, mint a férfi kollégáimnak. Azt vettem észre, hogy nőként nem csúsznak el a kisebb bakik, és hamarabb hoznak ítéletet a kommunikációmról, mint egy férfi esetében. Közhelyszerű, de – talán a régi rossz beidegződések miatt – még mindig hallok olyat, ha egy női vezető keményebben fogalmaz, hogy ez „hiszti”, míg egy férfinál ez a keménykezű főnök kategória.

Mit tartogathat a női főnököknek a jövő?

A jövőben szerintem a munka, a munkavégzés ideje, helye fog átalakulni, ezzel lehetőséget teremtve a női vezetőknek, hogy ne kelljen választaniuk a munka és a család között. A kettő közti egyensúly már nem kérdés lesz, hanem természetes, így sokkal több nővel találkozhatunk majd felsővezetői pozíciókban is. Nekem szerencsém van, elképesztő, erős nők vettek körül mindig, akik arra tanítottak, hogy bármi lehetek, és bármit elérhetek, és ebben mindig támogattak is. Remélem, hogy ez lassan minden kislánynak természetes lesz.

A véleményfelmérésben a legtöbben Angela Merkelt említették ismert női vezetőként. Többen mondták Hillary Clintont, Michelle Obamát, Alexandria Ocasio-Cortezt, sőt Margaret Thatchert is. A magyar hölgyek közül Vidus Gabriella, D. Tóth Kriszta és Novák Katalin került az ismertségi dobogóra.