A Médiapiac konferencián már hagyomány, hogy a plenáris ülés egy gazdasági kihatással is bíró fontos társadalmi kérdést jár körül. Idén a nők helyzete került terítékre, mellyel több előadás és egy kerekasztal-beszélgetés is foglalkozott.

Lindsay Pattison, a Maxus Global vezérigazgatója az egyetlen női globális vezető a kommunikációs iparágban. A konferenciára készített videóüzenetében elmondta, hogy az előítéletek minden nő számára nyomasztóak, az ő életében is napi rendszerességgel rákérdeznek a női szerepére. A kreatív iparágakban ráadásul még rosszabb a női felsővezetők aránya, mint más szektorokban és csak lassan javul.

Ezzel együtt munkatársai olyan „pozitív természeti erőnek” tartják, aki a külső sikerek alapját képező belső motivációt is meg tudja teremteni. Ebből a szempontból az Y generáció különös kihívásokat jelent: együttműködést, meghallgatást, visszajelzést, rugalmas munkakörülményeket várnak.

Arra is figyelmeztetett, hogy míg a nemzetközi fizetési különbség 17% a férfiak javára, nálunk 33% a differencia, miközben a sokszínűség jobb (pénzügyi) eredményekhez is vezet.

A hazai női felsővezetőket megszólaltató kerekasztalon is ezek a kérdések kerültek terítékre.

Dr. Fábián Ágnes (Henkel) szerint fontos, hogy megkapja-e egy nő a lehetőséget a kiugrásra, és emellett a személyiségjegyek, az elszántság, céltudatosság tehetnek különbséget. Mindenesetre sokkal tovább tart és többet kell bizonyítani nőként. Vidus Gabriella (RTL Magyarország) szerint a társadalmi percepció nemzetközi adottság. A stresszes dolgokba is bele kell állni, de a stresszkezelés nőként és férfiként másképp működik. Kérdés, hogy ki meddig bírja, mikor dől ki, de azokat is meg tudja érteni, akik feladják.

Beke Zsuzsa (Richter Gedeon) elmondása szerint sokat köszönhet a vállalati kultúrának, míg a személyes kvalitások közül a kitartás, versenyszellem fontos.

Munkaadóként akkor tudjuk a legtöbbet kihozni a csapatból, ha megfelelően diverzifikált, nem csak nemek, de tulajdonságok szintjén is, mondja Horváth Krisztina (Cisco). Ugyanakkor a technológiai és a gyógyszercégeknél is élő probléma, hogy alacsony a női jelentkezők aránya. Vidus Gabriella szerint előfordul az is, hogy a csapat diverzifikálása szempontjából olykor kifejezetten preferálják valamelyik nemet a kiválasztásnál.

Ami a mindennapi helyzetek kezelését illeti, az elsősorban szervezés kérdése. A ténylegesen felmerülő problémák kezelése vezetői feladat, de a nő felelőssége is végiggondolni, hogyan tudja úgy megszervezni az életét, hogy ne teremtsen folyamatos feszültséget – állítja Beke Zsuzsa.

A munka és a magánélet harmonizálását firtató kérdések a beszélgetők többségét inkább irritálják, főleg azért, mert a férfiaknak senki nem szokott ilyen kérdéseket feltenni. Az elmondható, hogy az identitásukat nem a névjegyük határozza meg, a magánéletben a pozíciójuk ritkán merül fel. A magánélet megszervezéséhez kell a támogató háttér, de ennek kialakítása ugyanúgy egyéni döntések kérdése, mint a karrieré – vallja Vidus Gabriella.

Ami a társadalomban még mindig fontos problémát jelent, az a jelenség, hogy a férfiak saját környezete továbbra is nehezen fogadja el, amikor a nő többet keres vagy őt hívják eseményekre és a férfi a plusz egy fő.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.