A Médiapiac konferencián már hagyomány, hogy a plenáris ülés egy gazdasági kihatással is bíró fontos társadalmi kérdést jár körül. Idén a nők helyzete került terítékre, mellyel több előadás és egy kerekasztal-beszélgetés is foglalkozott.

Lindsay Pattison, a Maxus Global vezérigazgatója az egyetlen női globális vezető a kommunikációs iparágban. A konferenciára készített videóüzenetében elmondta, hogy az előítéletek minden nő számára nyomasztóak, az ő életében is napi rendszerességgel rákérdeznek a női szerepére. A kreatív iparágakban ráadásul még rosszabb a női felsővezetők aránya, mint más szektorokban és csak lassan javul.

Ezzel együtt munkatársai olyan „pozitív természeti erőnek” tartják, aki a külső sikerek alapját képező belső motivációt is meg tudja teremteni. Ebből a szempontból az Y generáció különös kihívásokat jelent: együttműködést, meghallgatást, visszajelzést, rugalmas munkakörülményeket várnak.

Arra is figyelmeztetett, hogy míg a nemzetközi fizetési különbség 17% a férfiak javára, nálunk 33% a differencia, miközben a sokszínűség jobb (pénzügyi) eredményekhez is vezet.

A hazai női felsővezetőket megszólaltató kerekasztalon is ezek a kérdések kerültek terítékre.

Dr. Fábián Ágnes (Henkel) szerint fontos, hogy megkapja-e egy nő a lehetőséget a kiugrásra, és emellett a személyiségjegyek, az elszántság, céltudatosság tehetnek különbséget. Mindenesetre sokkal tovább tart és többet kell bizonyítani nőként. Vidus Gabriella (RTL Magyarország) szerint a társadalmi percepció nemzetközi adottság. A stresszes dolgokba is bele kell állni, de a stresszkezelés nőként és férfiként másképp működik. Kérdés, hogy ki meddig bírja, mikor dől ki, de azokat is meg tudja érteni, akik feladják.

Beke Zsuzsa (Richter Gedeon) elmondása szerint sokat köszönhet a vállalati kultúrának, míg a személyes kvalitások közül a kitartás, versenyszellem fontos.

Munkaadóként akkor tudjuk a legtöbbet kihozni a csapatból, ha megfelelően diverzifikált, nem csak nemek, de tulajdonságok szintjén is, mondja Horváth Krisztina (Cisco). Ugyanakkor a technológiai és a gyógyszercégeknél is élő probléma, hogy alacsony a női jelentkezők aránya. Vidus Gabriella szerint előfordul az is, hogy a csapat diverzifikálása szempontjából olykor kifejezetten preferálják valamelyik nemet a kiválasztásnál.

Ami a mindennapi helyzetek kezelését illeti, az elsősorban szervezés kérdése. A ténylegesen felmerülő problémák kezelése vezetői feladat, de a nő felelőssége is végiggondolni, hogyan tudja úgy megszervezni az életét, hogy ne teremtsen folyamatos feszültséget – állítja Beke Zsuzsa.

A munka és a magánélet harmonizálását firtató kérdések a beszélgetők többségét inkább irritálják, főleg azért, mert a férfiaknak senki nem szokott ilyen kérdéseket feltenni. Az elmondható, hogy az identitásukat nem a névjegyük határozza meg, a magánéletben a pozíciójuk ritkán merül fel. A magánélet megszervezéséhez kell a támogató háttér, de ennek kialakítása ugyanúgy egyéni döntések kérdése, mint a karrieré – vallja Vidus Gabriella.

Ami a társadalomban még mindig fontos problémát jelent, az a jelenség, hogy a férfiak saját környezete továbbra is nehezen fogadja el, amikor a nő többet keres vagy őt hívják eseményekre és a férfi a plusz egy fő.