2017. március 07.

Nőnapi kezdeményezések

Egyelőre alacsony a női vezetők és vállalkozók aránya, de hazai és világcégek is próbálnak tenni a helyzet javítása érdekében.

A cégbíróságon bejegyzett társas vállalkozások vezetőinek 34,2%-a volt nő 2016-ban. Bár az előző évhez képest ez csak 0,2 százalékpontos növekedés, érdemes megnézni a hazai vállalatok tulajdonosi szerkezetét is, ugyanis a cégek 42,64%-a rendelkezik női tulajdonossal. Regionális szinten vizsgálva a női vezetők aránya az észak-magyarországi vállalatok körében, míg iparágak szerinti megoszlásban a humán-egészségügyi, szociális ellátás szektorban volt a legmagasabb – derül ki a Bisnode Magyarország elemzéséből.

Ettől függetlenül a fejlődés irányvonala adott Magyarország számára, hiszen az Európai Unió tagjaként hazánk felé is elvárás, hogy 2020-ra a tőzsdén jegyzett cégek körében a vezetők legalább 40%-át nők alkossák.

A Vodafone-csoport a Nemzetközi Nőnap alkalmából bejelentette a 26 országot – köztük Magyarországot is - érintő ReConnect program elindulását. A vállalat célja, hogy olyan, már vezetői tapasztalattal rendelkező nőket integráljon vissza a munka világába, akiknek nagyvállalati karrierje több évre megszakadt, jellemzően gyermekvállalás, illetve saját- vagy családi vállalkozásban eltöltött idő miatt. A tervek szerint 3 év leforgása alatt ezer nőt érint majd a program, amely egyben a vállalat globális, a női vezetők arányának jelentős növelését célként kitűző stratégiájának is része.

Európában csupán 15 százalék a női vállalkozók aránya, a kifejezetten női befektetőké pedig még ennél is kisebb, mindössze 6 százalék. Magyarország első női startup-versenye, a Women Startup Competition célja a női cégalapítók támogatása és a női jelenlét fontosságának hangsúlyozása a startup szektorban. A verseny eddigi története alatt a nevezések száma a triplájára emelkedett, az elmúlt négy évben pedig több mint 1 millió 360 ezer dollár értékű befektetési forráshoz juttatták a nyertes vállalkozásokat. Az idei elődöntőket Európa hét városában tartják; az utolsó, budapesti fordulóra március 8-án, nőnapon kerül sor a Prezi irodaházban (1065 Budapest, Nagymező utca 54.). Az esemény ingyenes, de a részvétel regisztrációhoz kötött. A verseny kommunikációs partnere az Enginy, a FLOW PR startup divíziója.

A Nyitottak vagyunk kezdeményezés idén videoüzeneteket gyűjt cégvezetőktől és ismert emberektől, nőktől és férfiaktól, akik arról nyilatkoznak: mit kérnének vagy adnának nőnapon #virághelyett vagy #virágmellett a munkahelyükön, mivel hoznának pozitív változást az év minden napjára.

Magyarországon startol az UNICEF új programja

10 órája

A Youth Challenge egyfajta „szociális start-up”, amely hátrányos helyzetű fiatalok csoportjait vonja be abba, hogy dolgozzanak ki innovatív megoldásokat az őket leginkább foglalkoztató problémákra.