2013. április 23.

Nőtt a globális reklámpiac

Európa viszont továbbra is szenvedett 2012-ben - derül ki a Nielsen adataiból. A feltörekvő piacok nagyrészt hozták a várakozásokat, Kína azonban nem.

Európa viszont továbbra is szenvedett 2012-ben - derül ki a Nielsen adataiból. A feltörekvő piacok nagyrészt hozták a várakozásokat, a legnagyobb bővülést a Közel-Keletet és Afrikát magában foglaló régió produkálta. Csalódást okozott viszont az Ázsia-Csendes-óceáni térség, amely mögött Kína gyengélkedése áll.

3,2 százalékkal nőtt tavaly a globális reklámköltés - derül ki a Nielsen felméréséből. Ez azt jelenti, hogy a márkatulajdonosok összesen 557 milliárd dollárt költöttek a mért médiatípusokra. A havi bontást vizsgálva látható: a költések minden hónapban túlszárnyalták a 2011-es értékeket, a leginkább júliusban (+6,2%), a legkevésbé pedig januárban és októberben, ahol 1 százaléknál kevesebb volt a plusz. Nyilvánvalóan az erős nyári aktivitásban a sportos események is nagy szerepet játszottak.

Ha régiónként vizsgáljuk a reklámköltés alakulását, alapvetően pozitív képet kapunk, néhány csalódással. A legnagyobb, 14 százalékot meghaladó bővülést a Közel-Kelet és Afrika alkotta régió érte el, melyet Latin-Amerika követ 6,7 százalékkal. Észak-Amerika 4,6 százalékos növekedése szintén jó hír. Továbbra is mínuszos azonban Európa, amely a 2011-es értékhez képest 4,2 százalékot esett. Azt kell mondjuk, "csak" 2,8 százalékos volt az Ázsia-Csendes-óceáni térség bővülése, hiszen a fejlődő piacoktól többet várnánk, főleg a 2011-es 11 százalék feletti növekedés fényében. Az alacsony ütem mögött Kína mindössze 1,9 százalékos piaci bővülése húzódik meg, s nagy kérdés, hogy a "csodapiac" visszatér-e a következő hónapokban a korábban megszokott növekedési ütemhez.

A médiatípusok közül a legnagyobb növekedést az online display szegmens érte el 9,9 százalékkal. A tévé 4,3 százalékkal, a rádió 6,1 százalékkal, a közterület 7,7 százalékkal, míg a mozi 5,8 százalékkal vonzott több pénzt. Kismértékű csökkenést szenvedtek el viszont a print szegmensek: a napilapok bevételei 0,2 százalékkal, míg a magazinokéi 1,6 százalékkal estek. A legnagyobb szeletet a reklámtortából a televízió hasította ki 2012-ben is: e módszertan szerint 62,8 százalékot.

Ha a márkatulajdonosok költései oldaláról vizsgáljuk a kérdést, akkor az FMCG a legnagyobb, amely a pénzek negyedét juttatja a piacra. A világ legnagyobb hirdetője tavaly a Procter&Gamble volt, melyet az Unilever és a L'Oréal követ. Az első ötbe két autós cég fért még be: a General Motors és a Ford.