2011. április 07.

Nyereséges a Ringier

Az árbevétel valamelyest csökkent, a nyereség viszont nőtt, s így 61,8 millió svájci frankot tett ki 2010-ben.

Az árbevétel valamelyest csökkent, a nyereség viszont nőtt, s így 61,8 millió svájci frankot tett ki 2010-ben.

,264 milliárd svájci frankos árbevételt produkált tavaly a Ringier Csoport, ami 2,5 százalékkal kevesebb, mint 2009-ben. Ezt egyfelől az Axel Springerrel kötött kelet-európai házasság, másfelől a devizaárfolyamok alakulásának negatív hatása okozta a cégnél. Nőtt viszont a nyereség, amely így 2010-ben 61,8 millió svájci frank volt, ez több mint háromszorosa a 2009-es értéknek. A cashflow a 2009-es 67,3 millió után 161,1 millió svájci frankra növekedett, a cashflow hozam 12,7 % volt.

A csoport tagjai közül a Ringier Svájc érte el a legjelentősebb bővülést, ennek bevételei 60 millióval nőttek. A hirdetési piac magára találása nyomán a reklámbevételek 13 millióval bővültek, míg a digitális üzletág 16,4 millióval több bevételt produkált.

Csehországban, Szlovákiában és Szerbiában már megmozdult valamelyest a piac, bár még nem minden gazdasági ágazat heverte ki a válságot. Az erős svájci frank az árbevételen is érezteti hatását, de helyi devizában pozitív a helyzet - közölte a Ringier. Csehországban 142,1 millió, Szlovákiában 56 millió, Szerbiában pedig 49,7 millió svájci frankos árbevételt ért el a Ringier.

A Ringier Magyarország 94,2 milliós árbevételével forintban számolva újra elérte a válság előtti árbevételi szintet, a csökkenő reklámpiac és példányszámok ellenére. Romániában viszont még mindig kényes a helyzet: a 25,8 milliós bevétel mellett a legtöbb lap továbbra is veszít hirdetési és terjesztési árbevételéből. A 2009-ben megkezdett átszervezést folytatni kellett, idén már jobb pozícióba kerülhet a cég.

Csoport szinten a digitális részleg árbevétele 2010-ben a teljes bevétel 10.3 százalékát tette ki, miután e szegmens nőtte a legnagyobbat. A növekedést főként a MediaSwiss Csoport generálta. Régiók tekintetében Svájc és Németország 11,8 százalékos növekedéssel 613,7 millióra növelte árbevételét, ezzel szemben a Ringier Ázsia 50,3 milliós forgalmával 3,2 százalékkal visszaesett.

"Nagyon elégedettek lehetünk a 2010-es eredménnyel. Nehéz piaci körülmények közepette értünk el több nyereséget, és kiderült, hogy a 2009-ben kialakított stratégia – miszerint három területre: a kiadói üzletágra, a digitális, illetve szórakozás területekre fókuszálunk – sikeres. Több országban is növeltük a nyereségünket és piaci részesedésünket. Az Axel Springerrel alapított kelet-európai vegyesvállalat, ebben a számunkra igen fontos régióban, növekedésünk szempontjából komoly stratégiai váltást jelent. A digitális üzletág új területekkel történt megerősítése megfelelő időben történt, így mi is profitálni tudtunk az elektronikus piacokon megfigyelhető gyors konjunktúrából. A 2010-ben elindított digitális offenzívánk különböző alkalmazások és online platformok indításával ígéretesen alakult, további beruházásokat is tervezünk ezen a területen" - kommentálta az eredményeket Christian Unger, a Ringier elnök-vezérigazgatója.

"2011-ben főként az internet esetében várható növekedés, itt továbbra is az organikus növekedésre építünk, de felvásárlásokban is gondolkodunk. A kiadói üzletágunk egészséges és nyereséges, és a piac további átalakulása után is jelentős árbevételt fog generálni" - tette hozzá az idei évvel kapcsolatban.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2 napja

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.