Idén 4 százalékos, jövőre már 4,7 százalékos bővülést vár a globális reklámpiacon a médiaügynökség.

Arról már hírt adtunk, hogy a Carat - ugyan a vártnál kisebb, de - növekvő reklámpiacra számít idén. A médiaügynökség a korábban jósolt 4,6 százalékkal szemben a legfrissebb jelentésében 4 százalékos bővülést prognosztizál idén a globális reklámpiacon, míg jövőre 4,7 százalékkal nőhet a reklámköltés. Most megvizsgáljuk, mi történik a számunkra legfontosabb európai régióban.

Nyugat-Európa nő

(Nyugat-Európának a Carat által ide sorolt piacokat tekintjük - a szerk.)

Ugyan átlag alatt, de legalább bővül a reklámpiac. A 2013-as -0,6 százalékos eredmény után Nyugat-Európa tavaly tért vissza a növekedési pályára, s az akkori 2,8 százalékos teljesítmény után idén 2,6 százalékos, jövőre pedig 2,9 százalékos bővülés várható.

A Carat szerint a növekedés motorját a spanyol, a brit, az ír és a portugál piacok adják. Eközben a görög piacra vonatkozóan idén márciusban még 8 százalékos bővülésre lehetett számítani, ám ezt mostanra -12 százalékra módosították, tekintettel a politikai-gazdasági bizonytalanságra. Jövőre azonban a jelen becslés szerint a görög reklámköltés is nőni fog.

A nyugat-európai kulcspiacok közül a britek idén a rugby vb költésfelhajtó hatásának örülhetnek, így számukra ez sem üres év a tavalyi foci vb után. Az idei 6,4 százalékosra becsült növekedés fontos hajtóereje a digitális piac megugrása (+48%), miközben a tévé továbbra is erős és a közterület is nagyobb növekedésra számíthat, mint korábban várták. Eközben a printköltés nagyobb arányban csökkent, mint gondolták, így a kiadók tovább erősítik multiplatform stratégiájukat. 2016-ban 5,5 százalékkal nőhet a brit reklámpiac, elsősorban a futball Eb-nek és az olimpiának köszönhetően.

A német piac tavaly 1,5 százalékkal nőtt és idén 1,6 százalékkal folytatja, 2016-ra vonatkozóan pedig a Carat 1,7 százalékos bővülésre számít, így szó szerint lassú, de határozott lépegetésről beszélhetünk. Ez azt is jelenti, hogy a nagy világesemények nem rázzák fel a német reklámpiacot, mivel ezek leginkább a reklámmentes közmédiában jelennek meg.

Három évnyi szenvedés után végre bíztatóan alakul a francia piac teljesítménye is. Ez azt is jelenti, hogy márciushoz képest a Carat felfelé módosította a várakozásokat mind idénre, mind jövőre vonatkozóan. Persze hosszú még az út, mert mindez annyit tesz, hogy idén 0,1 százalékkal "nőhet" a piac, jövőre pedig 0,7 százalékkal. Elsősorban a televíziós és a digitális költések jelentik a hajtóerőt.

Az előző körben vártnál kisebb, de még mindig növekedésre képes az olasz piac, ahol a tévé és a print gyengélkedik valamelyest. Előbbinek nagyon fáj, hogy idén nincs focis világesemény, utóbbin belül pedig csak a divatlapok tudnak dacolni a trenddel.

Eközben a spanyolok a tavalyi 6,2 százalék után idén és jövőre is 6,9 százalékos bővülésre számíthatnak, ami fontos és jó hír.

Eközben Kelet-Közép-Európában...

(Kelet-Közép-Európának a Carat által ide sorolt piacokat tekintjük - a szerk.)

...vegyes a kép. A márciusi 2,2 százalékos csökkenés-előrejelzés után most már 6 százalékos szűkülést jelez előre a Carat. Mindez az óriási, ám nagy gondban lévő orosz piac zuhanásának köszönhető. Jó hír, hogy jövőre még így is 1,6 százalékos növekedést jeleznek előre.

Az orosz GDP 2015 elő negyedévében 2,2 százalékkal csökkent, majd a következő negyedévben már -3,5 százalékot mértek. Nem meglepetés, hogy mindez 16 százalékos csökkenést vont maga után a reklámpiacon az év első felében. Az év egészére vonatkozóan a Carat -14 százalékkal számol, szemben a márciusban becsült -7,1 százalékkal. A jelen állapot alapján úgy tűnik, visszakapaszkodásra 2016 második-harmadik negyedéve előtt nem lehet számítani.

Ami a régió Oroszországon kívüli részét illeti, már pozitívabb a kép. A lengyel piac 3,7 szalékkal nő idén, míg jövőre 3,2 százalékra számíthat, s mindkét érték jobb, mint a márciusi várakozás. A török piacon 2, illetve 3 százalékos bővülés várható e két évben, ami viszont visszaminősítést jelent. Ezzel együtt nem rossz hír, hogy a régió második és harmadik legnagyobb piaca egyaránt bővül. A régió további vizsgált piacai mind nagyobb arányú bővülésre számíthatnak, kivéve Szlovákiát, amely 0,8 százalékos csökkenést könyvelhet el idén, de jövőre már közelebb jut a stagnáláshoz.

 

A globális számok, trendek, a régió és média szerinti bontások elérhetőek alább a kapcsolt kutatási jelentésben.