2012. január 04.

Odateszik magukat a hirdetők az idei Super Bowlon

Igaz, hogy most lassabban fogytak el a reklámhelyek az amerikai foci döntőjére, mint az előző évben, de komplexebb aktivitások várhatóak.

Igaz, hogy most lassabban fogytak el a reklámhelyek az amerikai foci döntőjére, mint az előző évben, de komplexebb aktivitások várhatóak.

Minden reklámhely elfogyott a február 5-ei Super Bowl műsorkörnyezetében - jelentette az NBC Universal. Ez mindenképpen jó hír a tévétársaságnak, mivel most rekordárat, átlagosan 3,5 millió dollárt kértek el egy-egy szpotért, s az AdAge beszámolója szerint volt olyan szponzor is, amelyik 4 milliót fizetett.

Így aztán már csak "apróbb" simítások vannak hátra: két kihátrálni készülő hirdető helyett újakat keresnek, s még az első alkalommal látható digitális közvetítéshez is akvirálják a szponzorokat. Utóbbit csak az amerikai piacon láthatják majd a fogyasztók az NBC weboldalán, illetve a Verizon előfizetői letölthetnek egy e célra szolgáló mobilalkalmazást is.

A piac állapota szempontjából érdekes összevetni, hogyan keltek el a reklámok tavaly a Foxnál s idén az NBC-nél. Egyfelől a 2011-es döntőre már 2010 októberében eladták az összes reklámhelyet, most viszont egészen januárig kellett izgulniuk a társaság értékesítőinek. Ugyanakkor az NBC áremelést tudott elismertetni a hirdetőkkel, s az AdAge által megszólaltatott vezető szerint még van lehetőség a további áremelésre, amit a töretlenül magas nézettség is alátámaszt. A tavalyi Super Bowl lett minden idők legnézettebb műsora Amerikában, megelőzve a 2010-es döntőt és a MASH utolsó részét.

Ha már ennyit fizettek a szpotokért a márkatulajdonosok, úgy tűnik, oda is fogják tenni magukat. Az AdAge egy másik cikke szerint több hirdető is hosszabb, nagyobb ívű reklámmal készül. Akár olyasmivel, mint az azóta legendássá vált Apple-féle 1984 szpot (lásd alább). Hogy mely márkatulajdonosok lesznek ilyen merészek, még nem tudni pontosan, a tavaly Darth Vader-paródiával hasító Volkswagen viszont valószínűleg köztük lesz (szintén lásd alább).

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.