2012. január 04.

Odateszik magukat a hirdetők az idei Super Bowlon

Igaz, hogy most lassabban fogytak el a reklámhelyek az amerikai foci döntőjére, mint az előző évben, de komplexebb aktivitások várhatóak.

Igaz, hogy most lassabban fogytak el a reklámhelyek az amerikai foci döntőjére, mint az előző évben, de komplexebb aktivitások várhatóak.

Minden reklámhely elfogyott a február 5-ei Super Bowl műsorkörnyezetében - jelentette az NBC Universal. Ez mindenképpen jó hír a tévétársaságnak, mivel most rekordárat, átlagosan 3,5 millió dollárt kértek el egy-egy szpotért, s az AdAge beszámolója szerint volt olyan szponzor is, amelyik 4 milliót fizetett.

Így aztán már csak "apróbb" simítások vannak hátra: két kihátrálni készülő hirdető helyett újakat keresnek, s még az első alkalommal látható digitális közvetítéshez is akvirálják a szponzorokat. Utóbbit csak az amerikai piacon láthatják majd a fogyasztók az NBC weboldalán, illetve a Verizon előfizetői letölthetnek egy e célra szolgáló mobilalkalmazást is.

A piac állapota szempontjából érdekes összevetni, hogyan keltek el a reklámok tavaly a Foxnál s idén az NBC-nél. Egyfelől a 2011-es döntőre már 2010 októberében eladták az összes reklámhelyet, most viszont egészen januárig kellett izgulniuk a társaság értékesítőinek. Ugyanakkor az NBC áremelést tudott elismertetni a hirdetőkkel, s az AdAge által megszólaltatott vezető szerint még van lehetőség a további áremelésre, amit a töretlenül magas nézettség is alátámaszt. A tavalyi Super Bowl lett minden idők legnézettebb műsora Amerikában, megelőzve a 2010-es döntőt és a MASH utolsó részét.

Ha már ennyit fizettek a szpotokért a márkatulajdonosok, úgy tűnik, oda is fogják tenni magukat. Az AdAge egy másik cikke szerint több hirdető is hosszabb, nagyobb ívű reklámmal készül. Akár olyasmivel, mint az azóta legendássá vált Apple-féle 1984 szpot (lásd alább). Hogy mely márkatulajdonosok lesznek ilyen merészek, még nem tudni pontosan, a tavaly Darth Vader-paródiával hasító Volkswagen viszont valószínűleg köztük lesz (szintén lásd alább).