2014. május 23.

Okostévét kutattak a fiatalok

A Samsung adta a feladatot az idei, ötödik Piackutatási Diákversenyre. A résztvevők meglátták a kutatásban rejlő szépséget is.

A Samsung adta a feladatot az idei, ötödik Piackutatási Diákversenyre. A résztvevők meglátták a kutatásban rejlő szépséget is, és a zsűri szerint biztos helyük lesz a szakmában.

Az Országos Piackutatási Diákverseny immáron 5. éve kerül megrendezésre a Budapesti Corvinus Egyetem Marketing és Média Intézete és a Ringier Kiadó közös együttműködésében. Idén a pályázat kiírója a Samsung volt, egy izgalmas és innovatív területtel, a Smart TV-k világával ismertette meg a versenyzőket.

Az idei briefben a Samsung a hazai televíziós piacon betöltött vezető szerepének további erősítésének lehetőségeit kereste, azt próbálva megérteni, hogy milyen szerepet tölt be az életünkben a TV készülék, azon belül a Smart TV. A cél a fogyasztói insightokra alapozva a Smart televíziók iránti kereslet generálására legalkalmasabb termékelőny és célcsoport beazonosítása, valamit a hatékony megszólításhoz szükséges irányok felvázolása és a Smart TV ismertségének növelése volt.

A versenyre összesen 16 csapat jelentkezett, akik a Budapesti Gazdasági Főiskolát, a Budapesti Corvinus Egyetemet, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemet, a Széchenyi István Egyetemet és a Szegedi Tudományegyetemet képviselték.

A verseny két fordulóban zajlott, az első fordulóban a kvalitatív kutatásnál minimum 6 esetet elemezve kellett a 25–39 éveseket célozva felépíteni a kutatást, majd bemutatni a szakmai zsűrinek. Az elődöntő után az 5 legjobban teljesítő csapat jutott be a második fordulóba. A második lépés a kvantitatív kutatás volt, melyben a csapatok az OPDV-t támogató piackutató vállalatok, az NRC és a GfK, illetve a Ringier Kiadó jóvoltából valós, 600 fős online mintán dolgozhattak tovább.

A pályázatokat minden évben szakmai zsűri értékeli. A tagok többsége a kezdetek óta tagja a zsűrinek, így több évre visszatekintve is látják a hallgatók munkáját. Jakab Áron (BellResearch), Klenovszki János (NRC), Máth András (Ringier), Nógrádi-Szabó Zoltán (Ipsos), valamint Erős M. Attila (Samsung) alkották az idei zsűrit.

A döntőt május 19-én tartották a Ringier székházában a végső négy csapat részvételével. A Szegedi Tudományegyetemről a Smartsztep, a Nullhipotézis és a GenerationC, a Budapesti Corvinus Egyetemről a NoSmartiesPlease csapata versenyezhetett. A csapatoknak 20 percben kellett a szakmai felkészültségüket és a rátermettségüket bizonyítani.

Az eredményhirdetést Dr. Simon Judit, a BCE Marketing és Média Intézet igazgatója nyitotta meg. Véleménye szerint a prezentált munkákból egyértelműen látszik, hogy a csapatok a kutatás szépségét is meglátták a feladatban.

Máth András, a Ringier kutatási igazgatója záróbeszédében kiemelte a verseny és a zsűri alapvető célját: elősegíteni a felsőoktatásban tanuló hallgatók tudásának mélyítését, a piackutatás gyakorlati alkalmazásának megértését és piackutatási gyakorlat szerzését. Felhívta a hallgatók figyelmét arra is, hogy a sok munkával összeállított, leadott adatokat akár a szakdolgozatokhoz is felhasználhatják a versenyzők, majd hozzátette, hogy az itt prezentáló 12 hallgatónak biztos helye lesz a szakmában.

A Diákverseny kommunikációs partnere a Piackutatók Magyarországi Szövetsége volt.

A verseny a következő eredménnyel zárult:

1. helyezett:

Smartsztep: Juhász Anita, Huszár Attila, Nagy Zoltán

Szegedi Tudományegyetem, felkészítő tanár: Dr. Hetesi Erzsébet

A győztes csapat az ügyfél képviselőjével

3. helyezett csapatok holtversenyben:

NoSmartiesPlease: Gazsi Tímea, Kozák Nóra, Kun Máté

Budapesti Corvinus Egyetem, felkészítő tanár: Dr. Jenes Barbara

Nullhipotézis: Keszeg Mária, Tóth Norbert Jenő, Zuba Tamás

Szegedi Tudományegyetem, felkészítő tanár: Dr. Kovács Péter

4. helyezett:

GenerationC: Jakab Réka, Tanács Hajnalka, Vincze Dalma

- Szegedi Tudományegyetem, felkészítő tanár: Kazár Klára

Kuvaszt népszerűsítő kiadvány jelent meg

2021. január 12.

Nemzeti kincsünk a kuvasz címmel jelent meg könyv a hungarikum bizottság támogatásával; ebből az alkalomból beszélt a magyar kutyafajták népszerűsítésének támogatásáról V. Németh Zsolt.