2011. augusztus 31.

Olvasói levél - Re: Stagnál a reklámpiac

Somogyi Miklós, a Magyar Közterületi Média Szövetség elnöke levélben reagált a Kantar Media legutóbbi listaáras adataira.

Somogyi Miklós, a Magyar Közterületi Média Szövetség elnöke levélben reagált a Kantar Media legutóbbi listaáras adataira.

(Az olvasói levél címzettje Mihálszki Zsuzsa, a Kantar Media kommunikációs igazgatója, aki a szokásos listaáras elemzést a szerkesztőségünkhöz eljuttatta. A 2011 első félévére vonatkozó adatokat tartalmazó cikk elolvasható ezen a linken. A szerkesztett anyagot nem a Kantar Media munkatársa írta, ugyanakkor az alább vitatott adatok az eredeti közleményből lettek átemelve, ezeken érdemben nem módosítottunk. A cikk alapját képező, változatlan szövegű közlemény elérhető az eredeti cikk kapcsolt dokumentumaként, illetve az olvasói levél kapcsolt dokumentumaként is. - A szerk.)

 

Kedves Zsuzsa, a számok mást mutatnak!

Forrás: ugyanaz

A Magyar Közterületi Média Szövetség Elnökeként írok Önnek, a Mediapiac.com-on a közel múltban megjelent Stagnál a reklámpiac írására reagálva.

Sajnálatos módon írásában mind a közterület, mind a rádió média esetében az Ön által említett reklámidő, illetve plakáthely értékesítések drasztikus csökkenésének bemutatása meglehetősen fals képet fest. Talán szerencsésebb lett volna a közterület és a rádió média esetében is a bevételek változásáról írni - ahogy azt a sajtó és TV média esetében meg is tette -, mintsem az értékesített reklámfelületek számának alakulásáról. Az is igaz, hogy akkor a közterület média esetében sokkal kisebbet durrant volna az a bizonyos bomba, mert nem lehetett volna 12 százalékos, hanem csak 3,2 százalékos csökkenésről "jelenteni".

A rádiók esetében még meglepőbb az eredmény: ugyanis a tavalyi év hasonló időszakához képest közel 18 százalékos bevétel növekedést értek el. Természetesen a számítások a "kosár" elv alapján készültek, azaz csak azok a médiák kerültek bele, amelyek mindkét évben szerepeltek a vizsgált időszakban.

A közterület média listaáras árbevételeinek 3,2 százalékos csökkenése nagyságrendekkel kedvezőbb, mint a három földi sugárzású országos TV adó 10 százalékos, a napilapok 6 százalékos és a magazinok 8 százalékos visszaesése.

Ha valós képet kíván kapni a közterület média helyzetéről, kérem, legközelebb keresse Szövetségünk szakembereit. Meglehetősen piacromboló hatású olyan számadatok közlése, amelyek a szövegkörnyezetből kiragadottan körtét az almákhoz hasonlítanak. Szövetségünk pár napon belül nyilvánosságra hozza az előző év azonos időszakához mért valós árbevételi változásait (2010 és 2011 első félév árbevételi adatok).

 

Üdvözlettel,

Somogyi Miklós

a Magyar Közterületi Média Szövetség Elnöke

Kapcsolódó dokumentumok

Petíciót indítottak a civilek

2019. augusztus 16.

Tiszta levegőt a Duna-partokon is: radikálisan csökkentsék a hajóforgalom okozta levegő- és zajszennyezést! címmel indít kampányt a Levegő Munkacsoport és az aHang.