2011. szeptember 01.

Olvasói levél - Re:re: Stagnál a reklámpiac

Mihálszki Zsuzsa, a Kantar Media kommunikációs vezetője reagált Somogyi Miklós MKMSZ elnöknek a rádiós és közterületi adatokat illető felvetéseire.

Mihálszki Zsuzsa, a Kantar Media kommunikációs vezetője reagált Somogyi Miklósnak, a Magyar Közterületi Média Szövetség (MKMSZ) elnöknek a rádiós és közterületi adatokat illető felvetéseire. A Kantar Media nemrégiben közölte az év első felére vonatkozó listaáras médiaköltési adatokat.

(Az alábbi olvasói levél Somogyi Miklósnak, a Magyar Közterületi Média Szövetség (MKMSZ) elnökének szóló válasz. A közterületi szakember a Kantar Media 2011 első félévére vonatkozó elemzéséhez fűzött kritikai megjegyzéseket, kifejezetten a rádiós és közterületi piaci számokra vonatkozóan. Somogyi Miklós olvasói levele elérhető ezen a linken, míg az általa vitatott adatokat tartalmazó cikk ezen a linken. Az eredeti közlemény ennek az olvasói levélnek, s a fentebb linkelt anyagoknak a végén is elérhető kapcsolódó dokumentumként. - A szerk.)

 

Kedves Miklós,

Valóban komoly dilemma számunkra, hogy a féléves elemzésekben listaáras költésszámokat vagy felhasznált hirdetési felületeket elemezzünk-e. Az egyes médiatípusok elemzésekor kezdtünk átszokni a listaárnál objektívebbnek látszó felületadatok használatára. Hiszen ha valahol oldalban, másodpercben, darabban mérve kevesebb volt a reklám, mint egy évvel korábban, akkor ott mennyiségi csökkenés történt.

A televízió, a rádió és a sajtó esetében mi magunk mérjük le és számoljuk ki másodpercről másodpercre és milliméterről milliméterre a reklámok mennyiségét. A többi médiatípusnál (köztér, internet, indoor, mozi) a reklámfelületeket értékesítő cégek bevallásai alapján dolgozunk. A köztéri adatok egy részét (Publimont Kft., az Euro AWK Kft., Pannon Plakát Kft.) az Outdoor Media Audit Kft.-től vásároljuk. Az adatbázisunkban szereplő többi plakátforgalmazó cég (Epamédia Hungary Zrt., Hungaroplakát Reklám Kft., Kroc Kft., Media Contact Közterületi Kft., Pont Reklám Kft.) saját maga küldi el nekünk minden hónapban a nála megvásárolt plakáthelyek számát és hirdetőnkénti, márkánkénti megoszlását. Az elemzésben szereplő 12 százalékos felület csökkenést ezekből az adatokból olvastuk ki és fogalmaztuk bele a sajtóanyagba. Azt, hogy ez a mennyiségi csökkenés a listaáras bevételekben mindössze 4,2 százalékos visszaesést eredményezett, tényleg nem írtuk le, mint ahogy a rádió esetében sem vetettük össze az értékesített reklámidő csökkenését a listaáras bevétel változásával. Úgy gondoltuk, ennek részletes elemzése meghaladja a sajtóanyag terjedelmi korlátait. Ezért minden médiatípusról csak a fő számokat közöltük, a tévével tettünk csak kivételt, mert hirdetési szempontból az a legjelentősebb médiatípus.

Üdvözlettel:

Mihálszki Zsuzsa

Kantar Media Kft., kommunikációs vezető

Kapcsolódó dokumentumok