2011. július 12.

Online is bevételeket termelne az Axel Springer

A cég élete leginkább az integrációról és a költség-optimalizálásról fog szólni a következő években, derül ki Bayer József VG-nek adott interjújából.

A cég élete leginkább az integrációról és a költség-optimalizálásról fog szólni a következő években, derül ki Bayer József VG-nek adott interjújából.
Bayer József

Kedvezően alakul az Axel Springer Csoport bevételarányos nyeresége, amely tavaly 13 százalékot tett ki, az elmúlt négy évben pedig egyszer sem esett 10 százalék alá - nyilatkozta a médiacéghez tartozó Világgazdaság Online-nak Bayer József ügyvezető igazgató. Hozzátette: mivel a hirdetési piac az évek óta tartó kétszámjegyű visszaesés nyomán óriási nyomás alá került, mostanra az árbevétel 60 százaléka a print lapok terjesztéséből származik.

A kiadóvezető szerint a válság hatása miatt további koncentráció várható a piacon, mivel a hirdetők a szűkös büdzséket a piacvezető médiatermékeknél fogják elkölteni. Ráadásul a lakosság is válogatni fog: csak azon termékeket, szolgáltatásokat veszi meg, amelyek a legfontosabbak számára.Ennek megfelelően az Axel Springer is a piacvezető lapokra építi fel termékszerkezetét.

"Ha tudjuk, hogy a következő esztendőkben a gazdasági környezet folyamatos átalakuláson megy át, akkor fel kell készülni arra is, hogy e változó kihívásokhoz igazítsuk a kiadó termékszerkezetét, valamint új személyi összetétellel és új felállással vágjunk neki a következő esztendőknek" - mondta el, utalva arra is, hogy az elmúlt időszakban Palánki Zsolt IT és újmédia igazgató, illetve Czuczor Mónika marketingkommunikációs vezető is távozott a cégtől.

Ennek kapcsán elmondta: "A magyar gazdaság egyszerre éli át az egészségesre zsugorodás és az egészségesre növekedés állapotát. Ezért a következő években további árbevétel-csökkenésre kell berendezkednünk, és a költségszerkezetünket ehhez kell igazítanunk. Korábban már teljes egészében központosítottuk a számvitelt, gyártási központokat hoztunk létre, optimalizáltuk egyes magazinok gyártási szerkezetét, a nyomott példányszámokat, a nyomda és a papírbeszerzés költségeit. Most jutottunk el oda, hogy további területeken is integrációt hajtunk végre. A következő esztendőkben arra törekszünk, hogy a tartalomszolgáltatás teljesen integrált legyen. E folyamatban optimalizálható a munkaerő-ráfordítás, ezeket a lépéseket megléptük, és ez érinti az online és a marketingterületet is".

Marketingterületen az Axel Springer gyakorlatilag felhagy az "általános marketinggel" a következő években, mivel a cégvezető szerint erre nem lesz szükség. "A marketing területén a koncentráció a terjesztési és hirdetési marketingtevékenységre terelődik" - tette hozzá Bayer József.

A cégvezető szerint tovább zsugorodik a print szegmens, viszont azok, akik olvasóként kitartanak a sajtó mellett, a társadalmi piramis felső szegmensében vannak. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy az általános információszolgáltatás értéke tovább csökken. Olvasói oldalról a folyamat úgy néz ki, hogy a rendszerváltozás idején a lakosság 60 százaléka vásárolt lapokat, mostanra ez 36-37 százalékra csökkent, és a szűkülés szerinte valahol 30 százalék táján áll meg.

"Azt is tudomásul kell venni, hogy a piaci méretet a print és online termékeket összeadva kell vizsgálni, és meg kell találni az együttműködési lehetőségeket. Ha azt akarjuk, hogy az írott sajtó gazdaságilag független maradjon, akkor rendkívül fontos, hogy méretgazdaságossági szempontokat is figyelembe vegyünk. Ellenkező esetben csak politikailag kiszolgáltatott és kiszolgáló sajtó lesz, azaz megszűnik az objektivitása" - mondta Bayer József, aki az online területen bizonyos tartalmak fizetőssé tételét, mások ingyenesen tartását látja járható útnak. a német anyacéghez hasonlóan a hirdetési bevétel helyett a biztosabb pénzekre építő kereskedelmi portálokra is nagyobb figyelem jut a magyar leánynál a jövőben. Itt a magyar piac apró mérete vethet fel méretgazdaságossági problémákat.

 

A GVH a dr. Gődénnyel hirdető céget vizsgálja

5 órája

A vizsgálatot azért indult a Nutriversum Kft. étrend-kiegészítőket forgalmazó vállalkozással szemben, mert az feltételezhetően jogsértő módon, orvos vagy egészségügyi szakember ajánlására vonatkozó állításokat tett videóiban.