2016. június 15.

Országos kampány indul az ittas vezetés ellen

A „Soha ne igyál, ha vezetsz!”online kezdeményezéshez az ország legnagyobb fesztiváljain is várják a csatlakozókat.

Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) a fesztiválszezonban különösen nagy hangsúlyt fektet arra, hogy felhívja a figyelmet a józan járművezetés fontosságára. Ennek keretében országos népszerűsítő és felvilágosító kampányt indított, melyekkel a legnagyobb hazai fesztiválokon is találkozhatnak az érdeklődők.

A legfrissebb adatok szerint Magyarországon minden tizedik közúti balesetet ittas sofőrök okoznak. Bár az ittas vezetésből eredő balesetek száma összességében folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, 2016 első negyedévében enyhe növekedés volt tapasztalható a tavalyi év ugyanezen időszakához képest.

A fenti adatok tükrében, annak ellenére, hogy az elmúlt években összességében jelentősen erősödött a józan járművezetők tábora, a felvilágosításra még mindig nem lehet elég hangsúlyt fektetni. A fesztiválokon az edukációs játékokban résztvevőket a kampányt népszerűsítő apró ajándékokkal jutalmazzák, ezzel is arra kérve őket, hogy személyes elkötelezettségüket fejezzék ki úgy is, hogy csatlakoznak online is a programhoz.

Az ittas járművezetésből fakadó közlekedési balesetek megelőzése érdekében 2016 tavaszán az ORFK-OBB (www.baleset-megelozes.eu) a Diageo-val (www.diageo.com) közösen indította útjára a „Soha ne igyál, ha vezetsz!” kampányt, mely az ORFK-OBB „Józan Közlekedésért Charta” és a Diageo „Join the Pact” programjára épülve biztatja felelősségteljes közlekedésre a gépjárművezetőket. A két program keretében az elmúlt tíz évben összesen mintegy 150 000-en tettek arra ígéretet, hogy nem ülnek volán mögé ittasan. A megújult „Soha ne igyál, ha vezetsz!” program célja, hogy ezt a számot 2020-ig megduplázza.

A kampány központi eleme a www.sohaneigyalhavezetsz.hu microsite, melyen keresztül csatlakozhat mindenki, aki vállalja, hogy soha nem iszik, ha vezet. A microsite mellett önálló Facebook oldalt is kapott a program, ahol hasznos tippekkel és tanácsokkal, valamint játékokkal hívják fel a figyelmet a felelős alkoholfogyasztás fontosságára.

A kampány állomásai:

Harley-Davidson Open Road Fest – Alsóörs

VOLT Fesztivál – Sopron

EFOTT – Velence

Campus Fesztivál – Debrecen

Strand Fesztivál – Zamárdi