2010. december 06.

Papíron szeretünk olvasni

A magyarok többet olvasnak, egyre többet neteznek, de a világháló nyújtotta opciók még egyelőre nem befolyásolják számottevően olvasási szokásaikat.

A magyarok többet olvasnak, mint korábban, egyre többet neteznek, de a világháló nyújtotta opciók még egyelőre nem befolyásolják számottevően olvasási szokásaikat.

Mindez a legfrissebb olvasáskutatási felmérésből derül ki,a melyet korábban 1964-ben, 1985-ben, 2000-ben és 2005-ben rendeztek meg.

A Népszabadság cikke szerint az ezerfős mintán, októberben elvégzett közvélemény-kutatás megerősítette a feltevést, hogy a kultúraorientált városiak vesznek a leggyakrabban kezükbe könyvet, az internetet a szórakozni vágyó fiatalok használják leginkább (napi rendszerességgel 71 százalék), az elsősorban vidéki, idősebb korosztályhoz tartozó, alacsony iskolai végzettséggel rendelkező válaszadók leggyakoribb elfoglaltsága pedig a televíziózás (59 százalék). Mindemellett az összes válaszadó csaknem fele még mindig tévénézéssel tölti szabadideje nagy részét: a rádióhallgatás, az internetezés, a nyomtatott sajtótermékek olvasása és a könyvolvasás csak ezután következik – ebben a sorrendben.

Jó hír viszont, hogy a könyvet egyáltalán nem olvasók arányának 2005-ig tartó trendszerű növekedése megtorpanni látszik, sőt a legutóbbi, tehát ötéves adatokhoz viszonyítva még némi javulás is kirajzolódik: akkor a megkérdezettek 60 százaléka válaszolt úgy, hogy egyáltalán nem olvas könyvet, mostanra ez az arány 49 százalékra csökkent.

A láthatatlan árucikk, amit mindennap használunk

1 napja

Vannak piacok, ahol többek között áram is kapható. Persze nem a zöldségpiacokhoz hasonló helyek ezek, hanem tőzsdei felületek. De vajon hogyan alakult ki a villamos energia kereskedelme? (x)