Fintech 2017: innováció a pénzügyekben címmel rendeztek szerdán konferenciát arról, hogyan tudnak a pénzintézetek és –szolgáltatók a jövő ügyfelével kommunikálni.

A rendezvényen mintegy 150-en vettek részt, az előadások olyan témákat érintettek, mint a pénzügyek kezelése a jövőben, kapcsolattartás az ügyfelekkel, változó ügyféligények, illetve a chatbotok szerepe a pénzügyi szolgáltatásokban.

Több előadó is párhuzamot volt a különböző digitális pénzügyi szolgáltatók és a ’90-es évek dotcom őrülete között. Akkoriban rengeteg induló vállalkozás egészítette ki nevét a .com-mal és máris internetes cégként definiálhatta magát. A fintech vállalatok ugyan nem szaporodnak ilyen ütemben, számuk mintegy 30 ezerre tehető világszerte, de valós alternatívát jelentenek a hagyományos bankszektor szereplői mellett. „Küldetésük, hogy a digitális térben másképp bankoljanak az emberek” – erről Lemák Gábor, a Fintechgroup vezetője beszélt, hangsúlyozva, a fintech vállalatok jövedelmezősége egyelőre még bizonytalan, de abban egyetértenek a szakértők, hogy ez az állapot csak ideiglenes.

Jelenleg a fintech cégek piaci pozícióit két dolog támogatja. Egyrészt sok bank érhető el az interneten, de ez egyáltalán nem jelenti, hogy esetükben digitális pénzintézetről beszélhetünk. Másrészt a digitális pénzügyi szolgáltatók törvényi szabályozása kedvező az EU-ban. A piaci környezet Magyarországon is ideális: már legalább egymillió hazai okostelefon használható „pénztárcaként”. A bankok egy része nyitott az együttműködésre a fintechekkel, mások pedig inhouse stratégia alapján képzelik el, hogyan válnak majd digitális bankká.

Papírmentes bankolás 5 éven belül?

Egy számos banki ügyféllel rendelkező hamburgi szoftverfejlesztő, a FutureCandy alapító-ügyvezetője, Nick Sohnemann szerint egyértelmű az innováció útja a bankszektorban a digitalizáció felé, aminek csak egy apró szelete lesz a papírmentes bankolás. Véleménye szerint a banki tárgyalókban is megjelennek a legújabb digitális eszközök, mint például egy finanszírozandó projekt 3D ábrázolása. S hogyan változik a pénzügyek intézése otthonról? A virtual reality eszközökön történő bevásárlás állandó kiegészítője lesz a virtuális bankolás; utalhatunk pénzt vagy kérhetünk le számlainformációkat a personal assistant-unktól (például Google Home), általános lesz a chat-es ügyfélszolgálat.

Nick szerint a jövő digitális bankjának egyértelműen az az érdeke, hogy „partner legyen egy életen át”, s ebben a számos tech innováció sokat segíthet a pénzintézeteknek. Hiányosságként említette viszont, hogy kevés bank működtet R+D részleget, nem igazán értik, mit szeretnének az ügyfeleik, sokkal jobban érdekli őket új ügyfelek megszerzése, mint a meglévőknek új termékek fejlesztése. A szakember úgy látja, a magyar banki alkalmazottaknak lépést kell tartaniuk, sőt használniuk kell az okosórákat, digitális asszisztenseket, a legsürgősebb teendő pedig egy megfelelő CRM rendszer megvalósítása.

Szükség van-e még személyes kapcsolattartásra?

Bankok és ügyfeleik igényeiről beszélt előadásában Becker György marketing szakértő, a BME és az ELTE egyetemi docense. Digitális vagy hagyományos bank esetében is egyszerű, érthető, gyors és kényelmes szolgáltatást keresnek az ügyfelek, kiszámítható és főleg alacsony költségekkel és egyre inkább korlátlan elérhetőséggel. A bankok az ügyfélszolgálati munkaidőt igyekeznek a lehető legkevesebb alkalmazottal elvégeztetni, ebben számukra óriási tartalékokat rejt a digitalizáció, a chatbot-ok, a webes ügyfélkommunikáció. Hozzátette, jelentősek a generációs különbségek az ügyfelek oldaláról: míg az 50 évesnél fiatalabbak lehetőleg kerülnék a bankfiókokat és mindent online intéznének, az idősebb, tehetős, befektetéssel rendelkezők személyes ügyintézőt igényelnek. Utóbbi azt támasztja alá, hogy

a fintech boom ellenére nem felejtkezhetünk meg arról, hogy nincs az a gépi intelligencia, ami az empatikus ügyfélszolgálatot kiváltaná.

Mire elég 5 év a digitális fejlődésben?

Fintech innovációról felesleges beszélni IT-fejlesztés nélkül – utalt korábbi tapasztalataira Józsa Ferenc, az Extreme Net ügyvezetője. Előadásában felidézte, ügynökségük 2009-ben felkereste a Magyarországon működő bankokat és biztosítókat, hogy számukra Facebook oldalt készítenének, kommunikációs és értékesítés-támogatási céllal. Meglepő módon sehol nem voltak nyitottak az ötletükre, mint ahogy két évvel később a banki mobilapplikációs kezdeményezésüket is érdektelenség fogadta a pénzintézetek oldaláról. Az azóta eltelt 8 év egyik mérföldköve a chatbot-ok megjelenése az ügyfélszolgálaton, így ma már arra is van példa, hogy egy biztosító 3 másodperccel azután kifizesse ügyfele kárát, hogy azt chat-en bejelentette.

Fotó: Józsa Ferenc, az Extreme Net ügyvezetője

Megtízszereződött a tőkebefektetés a fintechekbe

Az IT szerepe a MagNet Bankban is megkérdőjelezhetetlen, erről a cég közösségfejlesztési igazgatója, Molnár Csaba beszélt. A magát újbankként definiáló MagNetben az alkalmazottak 15 százaléka informatikus, így az sem volt meglepő, hogy tavaly övék lett a legjobb banki mobilapplikációt értékelő díj. Molnár szerint a bankok és a fintech cégek piacára egyelőre az óvatos kivárás jellemző inkább, az MNB szabályozó lépéseire is sokan várnak. Felidézte, hogy 2010 óta világszerte mintegy megtízszereződött a fintechekbe irányuló kockázati tőke-befektetés összege.

A rendezvény kerekasztal beszélgetéssel zárult, az MKB Bank, a Gránit Bank és a Magyar Posta Biztosító (MPB) szakértőinek jelenlétével. Régóta tudták, hogy a fiatal ügyfeleket nehéz elérni a postafiókokban, ezt a célcsoportot a Facebook-on igyekezett megszólítani az MPB, érdekesség, hogy nem saját brand-del, hanem az általuk fejlesztett és később 120 ezer szerződést generáló Napi Sorsjeggyel. A Gránit első igazi fintech-es innovációja egy 2012-ben bevezetett videóbankos ügyfélszolgálati megoldás volt, és jó hír, hogy a sokáig ultrakonzervatívnak tartott MKB is az utóbbi 2 évben sokat tett azért, hogy digitális bankká váljon, azóta az ő mobilappjuk egyike a legkedveltebbeknek és online számlanyitásban is dobogósok.