2016. augusztus 19.

Per lehet a sajtbureszezés vége

Egyik laptársunk beszámolója szerint akár perre is vihetik a marketingszempontból amúgy bombasztikus sajtburesz-sztorit. Merthogy a MOB szerint személyiségi jogokat sértettek marketingesek.

Megsértették a Magyar Olimpiai Bizottság szerint Kenderesi Tamás úszó személyiségi jogait azok a posztok, amelyeket a Zing Burger és a Burger King gyorsétteremláncok raktak ki a "sajtbureszes" nyilatkozata után. A MOB emiatt felszólította a cégeket a posztok eltávolítására, de komolyabb jogi lépéseket is fontolgat a bizottság – írja a Kreatív.

A NOB irányelve, kiegészítve a sportolók reklámcélú megjelenéseire vonatkozó 40-es szabállyal (Rule 40) nagyon egyszerű: az olimpiát megelőző 9. naptól az olimpiát követő 3. napig csak az olimpia főszponzorai használhatják fel kampányaikban a sportolók nevét - még a sportoló egyéb szponzorai is csak nagyon komoly körültekintéssel, de leginkább sehogy. Ráadásul az olimpia főszponzora a McDonald's, és az irányelveket tartalmazó dokumentumban kifejezetten van egy olyan rész, ami azzal példálózik, hogy versenytársnak igencsak nem illik felhasználni kampányaiban az olimpia arculati elemeit, vagy az ott résztvevő sportolók nevét.

Mindkét megjelenés minden szempontból sérti az irányelveket, sőt ennél súlyosabb, személyiségi jogokat sértő esetről van szó, mert a sportoló image-ét használja. Eddig is voltak olyan megjelenések, amelyek jogtalanul használták az olimpia arculati elemeit, de ezeknél beértük azzal, hogy felszólítottuk őket, vegyék le a hirdetést. Ez a két eset azonban olyan szint, ami túlmegy azon a határon, hogy ne legyen belőle bírósági ügy – fogalmazott a Kreatívnak Siklós Erik, a Magyar Olimpiai Bizottság marketingigazgatója.

Siklós Erik elmondta, mindkét cégnek felszólítást fognak küldeni, hogy szüntessék meg a jogsértést – idáig tehát ugyanaz a menet, mint más hirdetők esetében -, de tekintettel a törvénysértés súlyára, úgy gondolja, hogy lesznek jogi következményei a Facebook-posztoknak. Hozzátette, az elmúlt 1-1,5 évben intenzív edukációs munkát folytattak azért, hogy megismertessék a magyar cégeket és ügynökségeket, hogy mik az olimpiával kapcsolatos hirdetési szabályok.

Szűrőprogramot támogat a Danone Magyarország

11 órája

2018-ban ismét országjáró körútra indul Magyarország átfogó egészségvédelmi programjának speciális szűrőkamionja. A legnagyobb nemzeti szűrőprogramhoz idén a Danone kiemelt stratégiai partnerként csatlakozik.

Új ízvilág a Drehertől

11 órája

A fővárosi főzde kínálatában is megjelent az első felsőerjesztésű variáns. A Pale Ale ráadásul jól illeszkedik a kommunikációs platformhoz is.