2011. július 20.

Pesszimisták a cégvezetők

Stagnáló, enyhén visszaeső beruházási hajlandóságot jelez a magyar vállalati szektorban a GfK-Napi Gazdaság Beruházási Index.

Stagnáló, enyhén visszaeső beruházási hajlandóságot jelez a magyar vállalati szektorban a GfK-Napi Gazdaság Beruházási Index. A most első alkalommal közzétett, negyedévente számított mutató -5,5 ponton áll, azaz a cégvezetők enyhén pesszimisták.

A 250 millió forint árbevétel alatti vállalkozások vezetői az átlagosnál rosszabbnak látják cégük kilátásait, míg a nagy, egymilliárd forintot meghaladó árbevételű, ötvennél több főt foglalkoztató vállalatok esetében az adatok már csekély derűlátásról tanúskodnak. (Meglepő módon a külföldi hátterű társaságok jóval optimistábbak a beruházásaik várható alakulását illetően, mint a magyar tulajdonú vállalkozások).

A cégvezetők a munkavállalói juttatásokra fordítandó erőforrások esetében várják az egyik legnagyobb emelkedést a következő negyedévben, mindeközben azonban az alkalmazotti létszám csekély csökkenését valószínűsítik. A működési költségekre, informatikai, gépjármű-beszerzésre szánt összegek egyértelműen tovább csökkennek majd, az üzemanyag-költés esetében viszont – persze kényszerűségből – jelentős kiadásemelkedést várnak a cégvezetők. A vállalkozások továbbra is barátságtalan pénzügyi környezetre számítanak a következő negyedév során, az erre vonatkozó százas skálán mért részindex ugyanis -18 ponton áll – derül ki a GfK Hungária-Napi Gazdaság közös kutatásából.

 

 

Címkék: gfk beruházás