2011. április 27.

Pesszimistán vélekedünk a gazdaságról

24 ország lakóit kérdezte az Ipsos, ezek közül húszban csökkent a nemzetgazdasággal kapcsolatos optimizmus. Magyarország a sereghajtók között van.

24 ország lakóit kérdezte az Ipsos, ezek közül húszban csökkent a nemzetgazdasággal kapcsolatos optimizmus. Magyarország a sereghajtók között van.

Három százalékponttal, 41-ről 38 százalékra esett 2011 márciusában a nemzetgazdaságok pozitív lakossági megítélésének átlaga - derül ki az Ipsos 24 országot érintő kutatásából, amelyet néhány nappal a japán katasztrófa előtt készítettek el. Ez azt jelenti, hogy a nemzetgazdaságukat jónak gondolók aránya a 2010 április szintre esett vissza. Ez év feburárjáról márciusára 24 országból húszban csökkent a nemzetgazdaságokkal kapcsolatos optimizmus.

Európában folytatódik a negatív tendencia, csupán 25 százaléknyian ítélik jónak nemzetgazdasága aktuális teljesítményét, a válaszadók 21 százaléka szerint működik jól a közvetlen környezet gazdasága és csak 15% bizakodó a jövőt illetően. De esett Közép-Kelet/Afrika (56% nemzeti, 39% helyi) és a BRIC országok köre (55% nemzeti és 41% helyi) is. Utóbbi vezet ugyanakkor az aktuális helyzet értékelésében, míg Latin-Amerika (51%) vezeti a pozitív hat havi várakozásokat tekintve.

A vizsgált országok közül csak Szaúd-Arábiában (4 százalékponttal 85%-ra), Argentínában (2 százalékponttal 43%-ra), Indonéziában (2 százalékponttal 40%-ra) és Oroszorszábang (1 százalékponttal 26%-ra) nőtt a nemzetgazdasággal kapcsolatoa optimizmus. Szaúd-Arábia ezzel megtartotta vezető pozícióját, s mögötte zárt India (73%), Svédország (71%), Ausztrália (70%), Kína (67%) és Kanada (64%).

Franciaország (10%), Japán (8%), Spanyolország (6%) – állandó sereghajtókként – épphogy csak megelőzik az utolsó helyen álló Magyarországot (3%). A legnagyobb esést viszont Dél-Korea szenvedte el: indexe 16 százalékpontot esett, s ezzel most 22 százalékon áll.

A nemzetközi összesítés szerint a helyi gazdaságok lakossági megítélése 2 százalékpontot esett a múlt hónap óta. Az így elért 29 százalék éppen a tavaly márciusi szintnek felel meg. Szaúd-Arábia e téren is tartja vezető pozícióját, mögötte Kína (56%), Ausztrália (53%), India (52%) és Svédország (51%) következik. E dimenzióban a legmarkánsabb javulást szintén Szaúd-Arábia (7 százalékponttal 62%-ra) és Indonézia (7 százalékponttal 30%-ra) érte el.

A sor végén viszont Japán (5%), Spanyolország (9%), Magyarország (9%) és Nagy-Britannia (12%) szerepelnek. A legnagyobb visszaesést itt is Dél-Korea (9 százalékponttal 16%-ra) produkálta, mellette Dél-Afrikában (7 százalékponttal 22%-ra) és Belgiumban (7 százalékponttal 23%-ra) nőtt jelentősebben a pesszimizmus.

A következő 6 havi várakozások tekintetében is esett - 2 százalékponttal 26%-ra - a helyi gazdaságok állapotának megítélése, ami 2010 márciusa óta (31%) a legalacsonyabb érték. Az elmúlt év során ebben a tekintetben egyre pesszimistábbak a megkérdezettek, a mutató értéke folyamatosan romlik a viszonylag stabil nemzeti- és a helyi gazdaság aktuális állapotát megítélő mutatókhoz képest.

Brazília megtartotta e téren a vezető pozícióját, itt 67% érzi úgy, hogy erősödni fog a következő 6 hónap során közvetlen környezetének gazdasága. Szaúd-Arábia (56%) a második, India (55%) pedig a harmadik.

Legkevésbé a franciák (4%), a japánok (8%), a britek (8%) és a magyarok (10%) optimisták a jövőt illetően. Ebben a tekintetben viszont Kínában mérték a legnagyobb visszaesést az elmúlt hónapban: 9 százalékponttal 40%-ra. További 5 ország esett 6 százalékpontot: Brazília (67%), India (55%), Dél-Afrika (16%), Dél-Korea (19%) és az USA (21%).

Szűrőprogramot támogat a Danone Magyarország

13 órája

2018-ban ismét országjáró körútra indul Magyarország átfogó egészségvédelmi programjának speciális szűrőkamionja. A legnagyobb nemzeti szűrőprogramhoz idén a Danone kiemelt stratégiai partnerként csatlakozik.

Új ízvilág a Drehertől

13 órája

A fővárosi főzde kínálatában is megjelent az első felsőerjesztésű variáns. A Pale Ale ráadásul jól illeszkedik a kommunikációs platformhoz is.