2011. április 27.

Pesszimistán vélekedünk a gazdaságról

24 ország lakóit kérdezte az Ipsos, ezek közül húszban csökkent a nemzetgazdasággal kapcsolatos optimizmus. Magyarország a sereghajtók között van.

24 ország lakóit kérdezte az Ipsos, ezek közül húszban csökkent a nemzetgazdasággal kapcsolatos optimizmus. Magyarország a sereghajtók között van.

Három százalékponttal, 41-ről 38 százalékra esett 2011 márciusában a nemzetgazdaságok pozitív lakossági megítélésének átlaga - derül ki az Ipsos 24 országot érintő kutatásából, amelyet néhány nappal a japán katasztrófa előtt készítettek el. Ez azt jelenti, hogy a nemzetgazdaságukat jónak gondolók aránya a 2010 április szintre esett vissza. Ez év feburárjáról márciusára 24 országból húszban csökkent a nemzetgazdaságokkal kapcsolatos optimizmus.

Európában folytatódik a negatív tendencia, csupán 25 százaléknyian ítélik jónak nemzetgazdasága aktuális teljesítményét, a válaszadók 21 százaléka szerint működik jól a közvetlen környezet gazdasága és csak 15% bizakodó a jövőt illetően. De esett Közép-Kelet/Afrika (56% nemzeti, 39% helyi) és a BRIC országok köre (55% nemzeti és 41% helyi) is. Utóbbi vezet ugyanakkor az aktuális helyzet értékelésében, míg Latin-Amerika (51%) vezeti a pozitív hat havi várakozásokat tekintve.

A vizsgált országok közül csak Szaúd-Arábiában (4 százalékponttal 85%-ra), Argentínában (2 százalékponttal 43%-ra), Indonéziában (2 százalékponttal 40%-ra) és Oroszorszábang (1 százalékponttal 26%-ra) nőtt a nemzetgazdasággal kapcsolatoa optimizmus. Szaúd-Arábia ezzel megtartotta vezető pozícióját, s mögötte zárt India (73%), Svédország (71%), Ausztrália (70%), Kína (67%) és Kanada (64%).

Franciaország (10%), Japán (8%), Spanyolország (6%) – állandó sereghajtókként – épphogy csak megelőzik az utolsó helyen álló Magyarországot (3%). A legnagyobb esést viszont Dél-Korea szenvedte el: indexe 16 százalékpontot esett, s ezzel most 22 százalékon áll.

A nemzetközi összesítés szerint a helyi gazdaságok lakossági megítélése 2 százalékpontot esett a múlt hónap óta. Az így elért 29 százalék éppen a tavaly márciusi szintnek felel meg. Szaúd-Arábia e téren is tartja vezető pozícióját, mögötte Kína (56%), Ausztrália (53%), India (52%) és Svédország (51%) következik. E dimenzióban a legmarkánsabb javulást szintén Szaúd-Arábia (7 százalékponttal 62%-ra) és Indonézia (7 százalékponttal 30%-ra) érte el.

A sor végén viszont Japán (5%), Spanyolország (9%), Magyarország (9%) és Nagy-Britannia (12%) szerepelnek. A legnagyobb visszaesést itt is Dél-Korea (9 százalékponttal 16%-ra) produkálta, mellette Dél-Afrikában (7 százalékponttal 22%-ra) és Belgiumban (7 százalékponttal 23%-ra) nőtt jelentősebben a pesszimizmus.

A következő 6 havi várakozások tekintetében is esett - 2 százalékponttal 26%-ra - a helyi gazdaságok állapotának megítélése, ami 2010 márciusa óta (31%) a legalacsonyabb érték. Az elmúlt év során ebben a tekintetben egyre pesszimistábbak a megkérdezettek, a mutató értéke folyamatosan romlik a viszonylag stabil nemzeti- és a helyi gazdaság aktuális állapotát megítélő mutatókhoz képest.

Brazília megtartotta e téren a vezető pozícióját, itt 67% érzi úgy, hogy erősödni fog a következő 6 hónap során közvetlen környezetének gazdasága. Szaúd-Arábia (56%) a második, India (55%) pedig a harmadik.

Legkevésbé a franciák (4%), a japánok (8%), a britek (8%) és a magyarok (10%) optimisták a jövőt illetően. Ebben a tekintetben viszont Kínában mérték a legnagyobb visszaesést az elmúlt hónapban: 9 százalékponttal 40%-ra. További 5 ország esett 6 százalékpontot: Brazília (67%), India (55%), Dél-Afrika (16%), Dél-Korea (19%) és az USA (21%).

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.