2011. február 25.

Piackutatói körkérdés I.: 2-4 százalékkal nőhet idén a piac

Piackutató cégek vezetőit kérdeztük a szakma tavalyi évéről, s idei várakozásaikról. Elsőként Kozák Ákos, a GfK vezetője válaszolt.

Piackutató cégek vezetőit kérdeztük a szakma tavalyi évéről, s idei várakozásaikról. Elsőként Kozák Ákos, a GfK Hungária vezetője válaszolt. Nem biztos abban, hogy tavaly csökkent a piackutatói piac, s idén maximum 2-4 százalékos növekedést vár. Nem volt tavaly olyan nagy durranás, ami idén új irányt adna a szakmának - mondja.
Kozák Ákos

Mit vársz 2011-ben a piackutatói piacon a tavalyra valószínűsíthető összpiaci csökkenés után?

Az, hogy tavaly, azaz 2010-ben összpiaci csökkenés volt-e, még nem nyilvánvaló számomra, hiszen nincsenek iparági statisztikák. Abban sem vagyok biztos, hogy tényleg csökkenés következett-e be, és esetleg - legalábbis nominális értékben - nem volt-e némi növekedés, de legalábbis stagnálás. Erre az évre egyébként maximum 2-4 százalékos növekedést várok, közel 4 százalékos infláció mellett így reálértékben stagnálhat a piac.

 

Mik azok a legfontosabb trendek, amelyek leginkább kijelölik idén a piackutató cégek mozgásterét, fejlesztési irányait?

2010-ben nem volt olyan földrengésszerű változás a világ piackutatási iparágában, amely valami újat hozott volna, azaz nem tudok felsorolni olyan trendeket, amelyek markánsan megváltoztatták volna a piackutatás irányait. A digitalizáció mint buzzword továbbra is élénken izgatja a kutatók fantáziáját, de befolyása rövid távon még nem ismert, a piackutatási módszerekre és a mindennapi működésre gyakorolt hatása azonban már korábban is ismert volt.

 

Átalakítja-e a hazai piackutatói piacot, a verseny mértékét, területeit a nemrég bejelentett TNS-International Research Hoffmann egyesülés?

Bizonyosan lényeges mozzanat ez a fúzió a magyarországi piackutatás életében. Nemcsak egy technikai jellegű fúzióról van szó, hanem serkentőleg hathat az elmúlt 5 év állóvíz-szerű állapotára, ahol szép csendben alakulgattak újabb és újabb miniügynökségek (vagy butikcégek), miközben a várva várt konszolidáció jeleit sem láttam. A képhez az is hozzátartozik, hogy azóta hivatalosan is bejelentették az Nielsen és az MEMRB akvizíciót is.

 

Hogyan értékelnéd a GfK 2010-es teljesítményét és mit vársz 2011-ben?

A GfK tavaly növelni tudta forgalmát 2009-hez képest, s a terveink ezt irányozzák elő 2011-re is, azaz egy GfK-méretű cég nem is nagyon tud más irányt venni, minthogy a válság előtti dinamikus növekedés útjára térjen vissza.

 

A Médiapiac 2011. március 2-án megjelenő friss számában is olvashat piackutatói témáról: a mini interjúban is említett TNS - Research International Hoffmann egyesülés hátteréről, az új cég jövőképéről.