2011. március 01.

Piackutatói körkérdés II.: nem indult rosszul az év

Piackutató cégek vezetőit kérdeztük a szakma tavalyi évéről, s idei várakozásaikról. Ezúttal Géczi Tamás, az Ipsos vezetője válaszolt.

Piackutató cégek vezetőit kérdeztük a szakma tavalyi évéről, s idei várakozásaikról. Ezúttal Géczi Tamás, az Ipsos vezetője válaszolt. A szakember szerint nem indult rosszul az év, de többet majd az első negyedév után lehet tudni. Az idei év sem a könnyű sikerekről fog szólni, de a lehetőségekhez képest ambiciózusan mennek neki.
Géczi Tamás

Mit vársz 2011-ben a piackutatói piacon a tavalyra valószínűsíthető összpiaci csökkenés után?

Látnunk kell, hogy a magyar kutatási piac volumenváltozásának trendjei nem követik az európai trendeket. Tavaly a külföldi piacok többsége ismét növekedett, és 2011-re (a makrogazdasági bizonytalanság ellenére is) az egyes országok előrejelzései további növekedéssel számolnak. Reményeim szerint a magyar piac 2011-ben nem csökken majd tovább, azonban igazi trendfordulásról sem beszélhetünk majd. A válságadó olyan szektorokat is érint, amelyek szereplői a kutatási megrendelések jelentős hányadát adják, így a költségmegszorítások vélhetően a kutatási büdzsét is érintik majd.

További kérdés, hogy, a prognózisok szerint, lassan ismét bővülő fogyasztás együtt jár-e majd a marketing költségvetés (szerény) növekedésével a napi fogyasztási termékek piacán. Ha igen, akkor több juthat kutatásra is. Azt tapasztalom, hogy az ügyfelek számos olyan konkrét kutatási igényt és területet fogalmaznak meg, amelyek fontosak ugyan, azonban az elmúlt évek szűkös költségvetése okán ezek hátrébb szorultak a prioritási listán. Az év nem indult rosszul, de biztosabbat mondani majd az első negyedév után lehet.

 

Mik azok a legfontosabb /trendek, amelyek leginkább kijelölik idén a piackutató cégek mozgásterét, fejlesztési irányait?

Csökkenő, stagnáló piacokon jellemzően élesedik az árverseny. Ez előnyös az ügyfelek számára mindaddig, amíg az alacsonyabb árak mellett megfelelő minőségű szolgáltatásra számíthatnak. A magyar piackutatás átlagos jövedelmezősége ma a régióban az egyik legalacsonyabb, és a szakma, a jelenlegi kondíciók mellett, lassan kimeríti a hatékonyság növekedésében rejlő tartalékait. Gondolom szakmabeli kollégáim jelentős része osztozik a véleményemben akkor, amikor azt állítom, hogy szeretnénk jobb, igényesebb, jól strukturált, használható információval és tanácsokkal ellátni az ügyfeleinket. Ez azonban nem pusztán elhatározás kérdése, minthogy az innováció, a fejlesztés, a tudásbázis felépítése és karbantartása nem kis költséggel jár. Nem hiszem, hogy szűkölködnénk a fejlesztési ötletekben és lehetséges irányokban, azonban a megvalósítás nem nélkülözheti a gazdasági racionalitást. Csak remélni tudom, hogy a lassan talán javuló piaci környezet támogatja majd ezt a gondolkodást. Bízom abban, hogy egyre több és több olyan kutatást végezhetünk, amelynek gyakorlati hasznossága bebizonyítja az ügyfelek számára, hogy a piackutatásra fordított pénz sokszorosan megtérül, ha a kivitelezés, elemzés és interpretáció magas szakmai színvonalon történik.

 

Átalakítja-e a hazai piackutatói piacot, a verseny mértékét, területeit az TNS - International Research Hoffmann egyesülés?

Nem hiszem, hogy az egyesülés átalakítja a piacot, de nyilvánvalóan hatással lesz arra. Két nagy múltú cég fúziójáról beszélünk, egymást jól kiegészítő portfólióval. Sok sikert kívánok az új formációnak, nem csak azért, mert az ottani kollégák közül többekkel baráti a viszonyom, hanem azért is, mert az erős versenytársak minden szereplőt jobb teljesítményre sarkallnak. E mellett érdekes lesz majd látni, hogy miként hat az erőviszonyokra, hogy bizonyos tendereken eggyel kevesebb erős konkurens indul majd.

 

Hogyan értékelnéd az Ipsos 2010-es teljesítményét, és mit vársz 2011-ben?

Nagyon nehéz a 2010-es évet röviden értékelni, hiszen pl. a vezetőváltás önmagában is nagy változás egy megállapodott cég életében. Bizonyos területeken, mint például a reklám- és márkakutatás egyértelműen növekedett a piaci részesedésünk és javultak a pozícióink, míg vannak olyan területek, ahol mi is "kivettük a részünket" a lefelé mutató trend alakításából. A korábban említett tények ismeretében ez az év sem a könnyen elért sikerekről szól majd, azonban kollégáimmal számos olyan lépést tettünk és teszünk, amivel igyekszünk magunkat versenyképesebbé tenni olyan területeken is, ahol nem számítunk piacvezetőnek, de középtávon erre aspirálunk. Ennek tükrében alakítottuk át a cég szervezeti felépítését, kerestünk és találtunk új munkatársakat, kínálunk új szolgáltatásokat és fejlesztjük az ügyfelek kiszolgálását.

 

A Médiapiac 2011. március 2-án megjelenő friss számában is olvashat piackutatói témáról: a mini interjúban is említett TNS - Research International Hoffmann egyesülés hátteréről, az új cég jövőképéről.

Címkék: ipsos

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.