2011. március 03.

Piackutatói körkérdés III.: további átrendeződés várható

Piackutató cégek vezetőit kérdeztük a szakma tavalyi évéről, s idei várakozásaikról. Ezúttal Klenovszki János, az NRC ügyvezetője válaszolt.

Piackutató cégek vezetőit kérdeztük a szakma tavalyi évéről, s idei várakozásaikról. Ezúttal Klenovszki János, az NRC ügyvezetője válaszolt. A szakember szerint a nemzetközi tulajdonú ″mamutok″ által ″uralt″ piacrész nő, ugyanakkor a kisebb cégek előtt is van fejlődési út, a tanácsadói szemlélet révén.
Klenovszki János

Mit vársz 2011-ben a piackutatói piacon a tavalyra valószínűsíthető összpiaci csökkenés után? Mik azok a legfontosabb trendek, amelyek leginkább kijelölik idén a piackutató cégek mozgásterét, fejlesztési irányait?

További nettó érték csökkenést, illetve piaci átrendeződést a módszertani, illetve szemléleti szinten is. Egyrészt tovább növekszik a nemzetközi mamutcégek által "uralt" piacnagyság, akár piacszerzés, akár fúziók segítségével, gondolok itt a TNS-HRI, illetve a Nielsen-MEMRB felvásárlásokra, a penetráció növekedésével az online kutatások és ezen belül is kvalitatív, social research kutatások arányának növekedésére, illetve arra, hogy az innovatív, az ügyfél problémáit megértő kutatócégek az adatszolgáltatás helyett a tanácsadásra helyezve nagyobb hangsúlyt, érnek el sikereket a hazai piacon. Azt gondolom, hogy az ügyfelek számára is nagyobb értékkel bír az, ha kutatási adatok alapján nyújt tanácsot egy vállalat, mintha csak az egyéni "tanácsadói" tapasztalatok alapján tenné ugyanezt, azt remélem, hogy a sablontanácsadás, mint ahogy a sablonkutatások kora 2011-ben lejár.

 

Átalakítja-e a hazai piackutatói piacot, a verseny mértékét, területeit az TNS - International Research Hoffmann egyesülés?

Minden piaci változás hatással van az adott piacra és ez alól ez az egyesülés sem kivétel, azonban önmagában nem az egyesülés ténye lesz igazán hatással a piacra, hanem az, ahogy a két különböző hátterű cég erőit, tapasztalatát, tudását, kapcsolatait milyen mértékben tudja eladni a hazai piacon. A jövő eldönti, hogy a hatása ennek az egyesülésnek milyen lesz.

 

Hogyan értékelnéd az NRC 2010-es teljesítményét, és mit vársz 2011-ben?

Az online kutatási piac a hazai internetes penetrációhoz nagyságához mérten még mindig alulteljesít, bár azért folyamatosan növekszik az online kutatásokra fordított összegek aránya. Az NRC az elmúlt évben majd 10 százalékos növekedést ért el, amely ugyan csak fele akkora növekedés, mint a 2009-es, de még így is elégedettek vagyunk ezzel a növekedési aránnyal. Az elmúlt évben a cégben a strukturális változtatások mellett erősítettük a kutatói és tanácsadói csapatot, illetve nagyobb hangsúlyt fektettünk a nemzetközi piacra, fejlesztettük cégünk szoftveres háttért a freQuest rendszert, folyamatosan növeltük az online piackutatási netpanelünk aktív tagjainak számát, illetve az új irodába költözéssel párhuzamosan saját fókuszcsoport stúdiót építettünk és megvásároltuk a Tobii szemkamerás rendszerét is, ezek segítségével az NRC kvalitatív kutatásainknak biztosítottunk professzionális hátteret. Ügyfeleinkkel közösen áttekintettük az NRC-vel, illetve a marketingkutatással kapcsolatos elvárásokat, igényeket és mi ezen beszélgetések, interjúk alapján készültünk fel a 2011-es évre, amelyről úgy gondoljuk, hogy nem több kutatást, hanem több tanácsadási lehetőséget nyújt számunkra.

 

A Médiapiac 2011. március 2-án megjelent friss számában is olvashat piackutatói témáról: a mini interjúban is említett TNS - Research International Hoffmann egyesülés hátteréről, az új cég jövőképéről.

Címkék: nrc