2011. március 17.

Piackutatói körkérdés V.: piactisztulást remélve

Piackutató cégek vezetőit kérdeztük a szakma tavalyi évéről, s idei várakozásaikról. Ezúttal Feitel Balázs, a Millward Brown ügyvezetője válaszolt.

Piackutató cégek vezetőit kérdeztük a szakma tavalyi évéről, s idei várakozásaikról. Ezúttal Feitel Balázs, a Millward Brown ügyvezetője válaszolt. A szakember valamiféle piactisztulást remél, ami a profitszinteket is feljebb tornázhatja. Úgy véli, méltatlan lett az árverseny, amelyet többen - mérlegadataik alapján - adócsalással állnak. Azt reméli, idén ismét előtérbe kerülhet a minőségi piackutatás.
Feitel Balázs

Mit vársz 2011-ben a piackutatói piacon a tavalyra valószínűsíthető összpiaci csökkenés után?

A Millward Brown sikeresen növelte árbevételét 2010-ben, 2011-ben szerintem a piac egésze is nőni fog, ha csekély mértékben is. Nem mindegy, hogy ez csak forgalmi növekedés lesz-e vagy az elmúlt két évben átlagosan voltaképpen lenullázódott általános profitszint is növekedésnek indulhat. Sajnos a piackutató cégek többsége 2010-ben a minőségi munka helyett a felesleges és önpusztító árversenyt választotta. Nagyon bízom benne, hogy idén ez változni fog, ha máshogy nem, akár néhány cég csődbe menetelével.

Ezzel amúgy tisztulna is a piac, sajnos sok kutatócég még mindig zsebbe fizeti a fizetések nagy részét, elkerülve ezzel az adófizetést, és tovább erősítve a méltatlan árnyomást a - szerencsére egyre több - tisztességesen működő céggel szemben, mint amilyen a Millward Brown is. A kutatócégek többségének 2009-es leadott hivatalos mérlegadatai szerint elég nyilvánvaló az adócsalás a bruttó 2-300 ezer forintos átlagos bruttó fizetések alapján.

 

Melyek azok a legfontosabb trendek, amelyek leginkább kijelölik idén a piackutató cégek mozgásterét, fejlesztési irányait?

Bár idén várhatóan némileg nagyobb kutatási büdzséből gazdálkodhatnak a megrendelők, Magyarország egyre kevésbé fontos piac a régióban, így a nemzetközi büdzsék egyre kisebb része jut hazánkra, és a döntések egyre nagyobb része születik meg a központokban. Ez felértékeli a sztenderd nemzetközi módszereket és megoldásokat. Másrészt pedig egyre hatékonyabb kutatásokat várnak el az ügyfelek a pénzükért, így idén még inkább előtérbe kerülhet a szolgáltatás minősége: azok a cégek lesznek ennek nyertesei, akik a piackutatások alapján olyan üzleti javaslatokat tudnak megfogalmazni, amelyek sikeres üzleti döntésekhez vezetnek. Az ilyen szolgáltatások magasabb összegbe kerülnek, amit az olcsóbb online adatfelvételi módszerek erőteljes növekedése kompenzál majd.

 

Átalakítja-e a hazai piackutatói piacot, a verseny mértékét, területeit az TNS - International Research Hoffmann egyesülés?

Nagy átalakulásra nem számítok, de azok az ügyfelek, akik eddig leginkább ezzel a két céggel dolgoztak együtt most újabb partnereket kereshetnek az egyesült cég mellé. Kíváncsian várom a két eltérő cégkultúra összehangolásának eredményét, és azt, hogy melyik ár- és minőségi szegmensbe pozícionálja magát az új cég.

 

Hogyan értékelnéd a Millward Brown 2010-es teljesítményét, és mit vársz 2011-ben?

A MIllward Brown kiválóan teljesített 2010-ben, az inflációt jóval meghaladó mértékben növekedett árbevételünk. Ügyfeleink visszajelzése alapján az Millward Brownt továbbra is elismerik a piackutatási alapokon nyugvó tanácsadó munkájáért, ami megkülönbözteti a céget a sok adatszolgáltatást végző versenytársunktól. 2010-ben a TNS-el együttműködve öt évre elnyertük a Nemzeti Olvasottsági Kutatást, amely a hazai piacon a valaha volt egyik legnagyobb olyan piackutatási megbízás, amely nyílt tenderen dőlt el. A NOK kutatás 2011-től a hazai közönségkutatások sorában a TGI kutatással összekapcsoltan működik, ami minőségi különbséget jelent a korábbi módszerhez képest.

A Millward Brown 2011-ben is nagy tervekkel rendelkezik, tovább erősítjük majd jelenlétünket a média, a gyógyszeripar és az FMCG területén is. Az idei év során is számos innovatív új megoldással jelentkezünk majd mind elsősorban a kommunikációs és márkakutatások kapcsán, amelyek hozzájárulnak majd ügyfeleink sikeres üzleti döntéseihez.

 

A Médiapiac 2011 márciusi számában is olvashat piackutatói témáról: a mini interjúban is említett TNS - Research International Hoffmann egyesülés hátteréről, az új cég jövőképéről.