2011. március 21.

Piackutatói körkérdés VI.: konstruktív párbeszéd kezdődhet

Piackutató cégek vezetőit kérdeztük a szakma tavalyi évéről, s idei várakozásaikról. Ezúttal Barcza Enikő, a KutatóCentrum vezetője válaszolt.

Piackutató cégek vezetőit kérdeztük a szakma tavalyi évéről, s idei várakozásaikról. Ezúttal Barcza Enikő, a KutatóCentrum vezetője válaszolt. A szakember a gyilkos árverseny helyett az ügyfelekkel folyó konstruktív párbeszédben reménykedik, s abban, hogy 2011-ben előtérbe kerülhet a termékfejlesztés és a marketing, ami a kutatási piac növekedési pályára állítását is jelentheti.
Barcza Enikő

Mit vársz 2011-ben a piackutatói piacon a tavalyra valószínűsíthető összpiaci csökkenés után?

A piac megtorpanásának nem pusztán a kutatási kedv visszaesése az oka. A kutatási büdzsék csökkenése ugyanis nem csupán azt eredményezte, hogy kevesebb projekt valósult meg, hanem azt is, hogy a megvalósult kutatások esetében a fokozott árverseny miatt egyre csökkennek a vállalási árak. Egy bizonyos pont után viszont a vállalási ár csökkenése mindenképp a minőség romlását eredményezheti, ami sem a megrendelőknek, sem a kutatóknak nem érdeke. Szeretném hinni, hogy 2011-ben elkezdődik egy konstruktív párbeszéd a megrendelői és a megbízói oldal között, amivel megállíthatjuk ezt a negatív tendenciát. Ezzel párhuzamosan 2011-ben már ismét nagyobb szerepet kaphat a termékfejlesztés, a marketing, ami a kutatási piac növekedési pályára állítását is jelentheti.

 

Melyek azok a legfontosabb trendek, amelyek leginkább kijelölik idén a piackutató cégek mozgásterét, fejlesztési irányait?

Az internetes penetráció növekedésével az online módszerek egyre tágabb körben jelentenek költséghatékony alternatívát a hagyományos módszerek mellett, aminek eredményeképpen a kutatók és a megrendelők is egyre gyakrabban keresnek meg minket kutatási problémáikkal. Ezzel együtt az online kutatások aránya még mindig messze elmarad az európai átlagtól, ami többek között azzal is magyarázható, hogy még mindig sok kutató és megrendelő kezeli az online módszereket mostohagyermekként.

 

Átalakítja-e a hazai piackutatói piacot, a verseny mértékét, területeit az TNS - International Research Hoffmann egyesülés?

Lévén, hogy két meghatározó piaci szereplőről van szó, mindenképp hatással lesz a piacra, de az egyesülés inkább hosszabb távon fogja kifejteni hatását.

 

Hogyan értékelnéd a KutatóCentrum 2010-es teljesítményét, és mit vársz 2011-ben?

Mi az elmúlt két évben a válság ellenére is tudtuk tartani az évenkénti 25-30%-os növekedési ütemet és az első pár hónap eredménye alapján az idei évben is hasonló mértékű növekedésre számítunk. Ennek szellemében év elején bővítettük csapatunkat, így idén nagyobb kapacitással készülünk a feladatinkra. Folyamatosan dolgozunk kutatási panelünk építésén, amelynek tagszáma a tavalyi évben átlépte a 100 ezer főt, jelenleg pedig már 115 ezer tagot számlálunk. Emellett nagy hangsúlyt fektetünk szolgáltatásaink fejlesztésére is, így például 2010-től kérdőíveink kiértékelésénél több olyan, mesterséges intelligenciával támogatott módszert vezettünk be, melyek segítségével növelhető az adatminőség. Most is több folyamatban lévő fejlesztésünk van, amiket a tervek szerint az idén már ajánlani tudunk ügyfeleinknek.

 

A Médiapiac 2011 márciusi számában is olvashat piackutatói témáról: a mini interjúban is említett TNS - Research International Hoffmann egyesülés hátteréről, az új cég jövőképéről.

Ezt az 5 dolgot rontják el a cégek a weben

20 órája

A vállalatok számára az online tér kiemelt fontosságú marketingeszköznek számít, hiszen a cég az interneten keresztül tudja bemutatni magát, építeni a márkáját.