2014. június 24.

Pozitív fordulat jöhetne a médiapiacon?

A Whitereport – 2012 top100 médiacégének tavalyi teljesítményét vizsgáló – adatai alapján akár optimisták is lehetnénk, de ki tudja, mit hoz 2014?

A Whitereport – 2012 top100 médiacégének tavalyi teljesítményét vizsgáló – adatai alapján akár optimisták is lehetnénk, ám kérdés, hogy az idei hatások mellett elindulhat-e a növekedés.

Egyedi hatások

A 2013/12-es WR-index 98, azaz 2 százaléknyit csökkent, így 247 milliárd forintot tett ki a top100 (pontosabban 97, adattal rendelkező) médiavállalat éves nettó összárbevétele 2013-ban. A céges árbevételek összegének kb. fele tekinthető reklámbevételnek. 2008-ban még 305 milliárdot termelt a top100 médiavállalkozás a magyar piacon, remélhetőleg most már tényleg elértük a gödör alját.

A Whitereport elemzéséből kiderül: a kép koránt sem egységes, az egyes vállalatok üzleti teljesítményét illetően nagy különbségek tapasztalhatók. A korábbiakkal ellentétben sok egyedi hatás befolyásolja az egyes cégek eredményét, így nincs biztos recept a sikerre vagy kudarcra.

Még mindig sok a veszteséges médiacég: a top 100-ból tavaly 31 cég zárta az évet mínuszos üzemi eredménnyel (az adózott eredményarányok is hasonlóak). Jó jel azonban, hogy az előző évekhez képest ez sokkal kisebb arányt jelent, közelítve a 2008-as állapothoz.

Összefoglalás a 2012-ben top 100 árbevételű médiavállalat közül arra a 97 vállalatra, amelyeknek 2013-ra is elérhető jelenleg a pénzügyi adata. Forrás: WR

Megjegyzések

Az adózott és üzemi eredmények, illetve a saját tőkék totálját nem elemezzük, mert számos egyedi torzító hatást tartalmaznak.

A fent részletezett módszertan miatt a lista nem tartalmazza a 2013-ban indult és esetlegesen a top 100-ba egyből bekerülő médiacégeket és pénzügyi adataikat.

Élet a félmilliárd felett

2013-ban 61 médiaszolgáltató nettó összárbevétele volt 0,5 milliárd felett, közülük 37 médiacég volt 1 milliárd forint feletti. Ez nem csak reklámbevételt jelent, hanem az adott médiavállalati üzleti modelljétől függően terjesztési és egyéb árbevételeket is (akár reklámbevételek nélkül). A Whitereport a kapcsolt vállalkozásokat egyik évre vonatkozólag sem vizsgálta.

Összefoglalás a 2012-es top100 médiavállalati listából az adott évben 0,5 milliárd Ft feletti árbevételű cégekre. Forrás: WR

Megjegyzés: az adózott és üzemi eredmények, illetve a saját tőkék totálját nem elemezzük, mert számos egyedi torzító hatást tartalmaznak.

A fent részletezett módszertan miatt a lista nem tartalmazza a 2013-ban indult és esetlegesen a top 100-ba egyből bekerülő médiacégeket és pénzügyi adataikat.

Nincs recept

Az átlag médiavállalati összbevétel kismértékben, de 2013-ban is csökkent a top 97 cégnél (a WR-index 99). Úgy tűnik tehát, mintha lassan elérnénk a gödör alját, miután közel 20 százalékos piacméret-csökkenés következett be 2008 óta: 58 milliárd forinttal lett kisebb a médiaszolgáltatók árbevételének volumene.

Az egyes médiavállalatok között azonban jelentős eltéréseket tapasztalhatunk. A legnagyobb árbevételcsökkenést az évről évre csökkenő, de még mindig piacvezető M-RTL szenvedte el, de említésre méltó csökkenést tudhat magáénak például a 2013-ban tulajdonost váltott Tarsago (ex-Readers’ Digest), a Viasat Hungária vagy az Axel-Spinger-cégek is, hogy csak egy párat említsünk a legnagyobbak közül.

Míg a válság elején, 2009-től jellemzően csökkent a médiavállalatok árbevétele és profitabilitása - a reklámbevételi fókuszúaké pedig különösen megsínylette a válságot -, addig a 2010-es években nincs egyértelmű trend arra vonatkozóan, mely típusú vállalatok tudnak nőni az utóbbi pár évben. Nincs általános trend, hogy mely médiatípusból, milyen portfólióval, milyen piac pozícióval, milyen üzleti modellel stb. lehet növekedést elérni (az akvizíciós stratégiát leszámítva).

Pedig közel annyi médiacégnek nőtt az árbevétele mindkét évben, mint ahányé csökkent: a top100-ból a 2011-2013-as időszakra minden évre adattal rendelkező s így összehasonlítható 90 médiavállalatból 26 cégnek nőtt minden évben az összárbevétele, és 33 cégé csökkent évről évre. 2011 óta mindkét évben növekvő árbevételt mutat például a Chello Central Europe, az I.T. Magyar Cinema, az RTL Kábeltelevízió, a Publimont, a Lapcom, az Advenio és az MTG Metro Gratis.

Fluktuáció a top 100-ban

A top100-as lista kisebb-nagyobb változása szintén évről évre megfigyelhető. A top 100 alsó határán meghúzódó, 250 millió forint éves nettó árbevételű – tehát a mikrovállalati cégszint környékén mozgó – médiavállalatok esetében természetes, hogy évről évre változhat, mely cég kerül épp be az aktuális éves top100-ba. Olyan is előfordul azonban, hogy korábban több száz millió forintos vagy akár milliárdos árbevételt produkáló cégek esnek ki. Ilyen a Neo FM üzemeltetője mellett az Express, a Rádió1 vagy a General Media.

A változással számos átalakuló, egybeolvadó, vagy épp felvásárlás következtében a vevőcégbe beolvadó esettel is találkozhatunk. Az akvizíció – akár az eladó, akár a vevő oldaláról nézzük – lehet előremenekülés, stratégiai döntés is. Jó hír az is, hogy „gazellák”, azaz 3-4 éve folyamatosan növekvő árbevételű cégek is vannak a listában, még ha kevesen is.

A kiesők helyett vannak új médiavállalkozások is, amelyek 2011-ben még nem üzemeltettek médiumot (pl. a Prodo Voice/Music FM, vagy a Parlament TV). Az új belépők nagyjából pótolják a kiesők árbevételét, de médiafogyasztási pozíciójuk, bevezetettségük értelemszerűen lassabban éri el a már bevezetett médiumok szintjét.

Profitvadászat

2008-ban 28 médiavállalat zárta mínuszban az évet a cég üzemi eredménye szerint, és sokáig 40 fölött volt a veszteséges cégek száma a top100-on belül - 2013-ban azonban megfordult a trend és „csupán” 31 médiavállalat került e csoportba. Veszteséges cég a top 100 médiavállalat minden szegmensében található. És bár fejlesztési, akvizíciós stb. okok is állhatnak a negatív eredmények mögött, a médiapiac 2008-as állapotát tekintve 2013-ban először épp csak közelített a piac a korábbi szerkezetéhez – igaz, itt számos egyedi hatás mutatkozik.

 

 

Módszertan

A gyorsjelentés segítségével a 2012-es top100 árbevételű médiavállalat főbb pénzügyi adatainak 2011-13-as alakulása követhető nyomon. A top 100 médiavállalat árbevétele a teljes piac több mint 90 százalékát jelenti.

A gyorsjelentés összefoglaló táblázatai a Whitereport.hu mediabrowser-szolgáltatás által listázott médiumokat üzemeltető kül- és belföldi cégek közül a Magyarországon működő médiavállalatként definiált gazdasági vállalkozások pénzügyi adatait tartalmazzák. A mediabrowser televízió, rádió, sajtó, mozi, közterület, internet és egyéb médiumokat üzemeltető szervezetek adatait egyaránt rögzíti. A pénzügyi adatokat Opten-forrásból és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) nyilvánosan elérhető E-beszámoló portáljáról aggregálják a médium- és céglistához.