2016. szeptember 20.

Printben hirdet a legtöbb vállalat

A Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) a Kantar Media adatainak az elemzése során arra jutott, hogy a legtöbb hirdető a klasszikus médiatípusok közül továbbra is a nyomtatott sajtót részesíti előnyben.

A Kantar Media adatait vizsgálva az MLE azt találta, hogy a sajtóban hirdetők száma folyamatos növekedést mutat: míg 2014-ben 4.243 darab, 2015-ben pedig 4.340 hirdetőt nevesített és összesített a Kantar Media, addig 2016-ra ez a szám már elérte a 4.547-et. Ha nem vesszük figyelembe az álláshirdetéseket, akkor összesen 4.278 cég reklámozott printlapokban. (A nagyon kis hirdetők nem feltétlenül kerülnek bele ezekbe az összesítésekbe, ezért a valóságban magasabb is lehet a sajtóban hirdető cégek száma.) A sajtó után következik a sorban a televízió, amelyet az idei év első felében összesen 1.068 hirdető használt üzenetei célba juttatására.

Mivel a kampányok költségvetése nagyban befolyásolja a hirdetők médiaválasztását, így érthető, hogy miért kevesebb a hirdető az országos televíziókban, mint a print felületeken, viszont a hirdetők a nagy elérésű médiumok mellett a lokális vagy a tematikus lapokban hirdetve, sokkal célzottabban elérhetik a potenciális vásárlóikat – hívja fel a figyelmet az MLE a sajtópiac népszerűsítéséért a Repropress Magyar Lapkiadók Reprográfiai Szövetségével közösen indított kampányának keretében.

A kis- és közepes hirdetők mellett a top hirdetők között is töretlen a print népszerűsége: a 2016 első felében a reklámköltések 80%-át adó, összesen 155 hirdető közül 137 használta a nyomtatott sajtót.