2014. január 17.

ProSiebenSat.1: csak a tőzsde

Lezárult egy korszak a TV2-t tavaly év végén értékesítő német médiaóriás életében: kiszállt a társaságot 2006-ban felvásárló két tőkealap.

Lezárult egy korszak a TV2-t tavaly év végén értékesítő német médiaóriás életében: kiszállt a társaságot 2006-ban felvásárló két tőkealap.

Saját bejelentésük szerint az utolsó, 16,6 százalékos pakettjüket intézményi befektetőknek értékesítették, sajtójelentések alapján mintegy 1,3 milliárd euróért, ezzel megtették az utolsó lépést a társaságból való kiszállás útján. Lapértesülések szerint ProSiebenSat.1-papírjai eladásával az utóbbi egy évben közel 3,6 milliárd eurónyi tőkére tett szerint a két alap, amelyeknek befektetését 1,6 milliárd euró körülire teszik szaklapok.

A KKR és a Permira így alig több mint hét évig volt érdekelt a médiaházban. 2006. december 1-jén vásárolták ki a ProSiebenSat.1-csoportból Haim Saban nagybefektetőt, miután kútba esett az a terv, hogy az Axel Springer médiaház vásárolja fel a birodalmat. Miközben a mostani kör előtt Springer nyilvánvalóvá tette, hogy megcsappant az érdeklődése a cégcsoport iránt, a hírek szerint a kérők sorába léphet(ett volna) a Comcast, a Dohan, a News Corp és a Time Warner is.

A most búcsúzó befektetők belépése egyébként egy fordulatos, de nem túl dicsőséges időszaknak vetett véget. Haim Saban ugyanis 2003-ban – értékéhez és perspektíváihoz képest – aprópénzért vásárolta fel a társaságot. Amikor továbbadott rajta, a vevők előbb összevonták az Észak-Európában érdekelt SBS-csoporttal, majd 2011-ben annak hollandiai és belgiumi, egy évre rá skandináv érdekeltségeit értékesítették.

Az eladók szerint a társaság teljesítménye önmagáért beszél, nem utolsósorban azért, mert Thomas Ebeling vezetése alatt erőteljesen sikerült dobni az EBITDA-n és erősíteni a digitális tevékenységeket.

Ebből a szempontból mindjárt érthetővé válik a december végén, a közép-európai portfolió értékesítésekor tett kijelentés, amely szerint minden erejüket a német nyelvű térség digitális és televíziós piacának szentelhessék. Hosszabb távon ugyanis ott látnak minden másnál nagyobb esélyt a szinergiák kihasználásra és a növekedésre. (Még akkor is, ha ez néniképpen ellentmond annak a korábbi szándéknak, hogy mind több lábra álljon a konszern.)

A lépéssel 7,7 milliárd eurósra beárazott társaság minden papírja a tőzsdén forog. A Handelsblatt utal rá: a két tőkealap körülbelül egy éve készíti elő az eladást, miután nem találtak vevőt a társaságra. Már a nyáron közölték, s ennek alapján portálunk is beszámolt róla, hogy kiszállnának,de ez több lépésben teszik majd meg.