M.T.T. 2013. augusztus 07.

Profitfigyelmeztetés a Sanománál

Hamarosan stratégiai váltásra kényszerülhet nemzetközileg a Sanoma, mivel a kedvezőtlen gazdasági környezetben romlottak a pénzügyi mutatói.

Hamarosan stratégiai váltásra kényszerülhet nemzetközileg a Sanoma, mivel a kedvezőtlen gazdasági környezetben romlottak a pénzügyi mutatói: csökkent az árbevétel és borúsak a nyereséggel kapcsolatos kilátásai.

A Sanoma Media Group második negyedéves pénzügyi jelentése alapján csökkent az egyik legnagyobb európai – Magyarországon a Sanoma Media Budapest Zrt. révén érdekelt - médiavállalat forgalma és nyeresége.

A Sanoma – amely számtalan médiaérdekeltséggel rendelkezik Európában, így Magyarországon is körülbelül 60-70 termék (Nők Lapja, StoryTV, Startlap, Profession.hu stb.) tulajdonosa, de övé például Finnország vezető napilapja, a Helsingi Sanomat és a Nelonen TV csatorna is – a múlt héten pénteken publikált pénzügyi jelentésében arról ír, hogy az áprilistól júniusig tartó negyedévben forgalma visszaesett az előző év hasonló időszakához képest. A gyorsjelentéshez profitfigyelmeztetés is tartozott, ami már a negyedik alkalom a médiavállalat elmúlt másfél éves időszakában.

Az összesen 20 európai országban jelenlévő médiakonszern arról számolt be, hogy az adott időszakban a tavalyi második negyedévi 98 millió euróról 37 millióra zuhant a profit, árbevétele pedig 646 millió euróról 590 millió euróra esett. A közlemény arra figyelmeztet, hogy a romló kilátások várhatóan a cég szabad cash flowjára is kihatnak.

A Sanoma várakozásai szerint 2013-ban a csoportszintű nettó árbevétel várhatóan 4 százalékkal lesz alacsonyabb az előző évinél. A profit az egyszeri tételektől megtisztítva 180 millió euró alatt marad. A Sanoma előrejelzése azon alapszik, hogy Európában kedvezőtlenül alakul a gazdasági környezet, ami hátrányosan befolyásolja a hirdetői piacot.

"A hirdetői piac a Sanoma főbb működési területein továbbra is kedvezőtlenül alakul" – írta Harri-Pekka Kaukonen, a cégcsoport első embere a közleményben. "Annak a valószínűsége, hogy a következő negyedéves időszakban javulás következik be a piacon, meglehetősen alacsony" - tette hozzá Kaukonen.

Így aztán nem meglepő, hogy a cégcsoportnál várhatóan folytatódnak az átalakítások, ami érinti a fogyasztói média, a termék -és szolgáltatás portfóliókat, valamint a költségstruktúrát is. A közlemény hozzáteszi, hogy várhatóan fontos stratégiai döntéseket kell hoznia a Sanomának, hogy a jövőben növelhessék a fókuszt a stratégiailag fontos területeket illetően.

Eladják-e a magyar leányt?

Az átalakítás pontos részleteire a közlemény nem tér ki, így azzal kapcsolatban továbbra is csak találgatni lehet, hogy valóban szóba került-e a magyarországi leányvállalat eladásának gondolata, ahogy az az iparágban pletykaként az utóbbi időben terjedőben van.

Annyi mindenesetre bizonyos, hogy a Sanoma csoport nemzetközi szinten romló gazdasági mutatókat tud felmutatni, miközben korábban nagy bevásárlást végzett – megvette az SBS ingyenesen fogható (free-to-air) belga és holland tévés érdekeltséget a ProSiebenSat.1-től, ami pedig nyilvánvalóan jelentős pénzt emésztett fel, emellett a romániai leányvállalatát hosszabb ideje már árulja. A találgatások valószínűleg azért is találtak táptalajra, mert a budapesti részleggel összecsomagolva valószínűleg vonzóbbá válhatna a tranzakció egy lehetséges vevő számára, hiszen a magyarországi leányvállalat jelenleg szép eredményeket tud felmutatni.

Az eladást viszont megnehezítheti, hiszen csökkentheti a cég profitabilitását – vagy akár veszteségessé is válhat tőle a Sanoma magyar érdekeltsége – ha a kormány valóban bevezeti a médiaipar felett hosszabb ideje Damoklész kardjaként lebegtetett reklámadót, hiszen ezáltal a magyar leánycéget csak áron alul lehetne eladni.