2015. május 11.

Profitot szállítanának a Facebookról

A Growww Digital képviseli márciustól a ROIhuntert a magyar piacon. Az ügynökség szerint a márkák egyelőre jellemzően nem gondolnak konverziós terepként a Facebookra, pedig érdemes lenne.

Miközben a hazai digitális reklámköltés mind nagyobb része áramlik a Facebookra, a márkák jellemzően féloldalasan használják a közösségi média adta lehetőségeket. Arról az utóbbi időben több írás is megjelent a nemzetközi szaksajtóban, hogy a brandek ellustulni látszanak és a párbeszéd, a hús-vér fogyasztókkal való kapcsolatépítés helyett megelégednek a broadcast szemléletű reklámmegoldásokkal. Nem járnak a márkák sokkal előrébb performance vonalon sem. „A magyar piac a márkák szemszögéből a rajongói oldalak építéséről és ápolásáról szól leginkább. Ugyan vannak márkák, akik a hirdetési rendszert is használják, de túlnyomórészt csak a rajongói oldalakon elhelyezett postok láthatóbbá tételére”, mondja Dunder Krisztián, a Growww Digital társ-alapítója.

Dunder KrisztiánNézze meg Dunder Krisztián teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.

A szakember szerint ez több szempontból is hiba. Ezek egyike a Facebookon elérhető nagyméretű inventory, amely ráadásul számos célzási lehetőségeket is kínál. „Nem elhanyagolandó szempont, hogy a Facebook képes - saját tapasztalatunk szerint - havi szinten hétszámjegyű profitot szállítani - pl. e-kereskedelmi területen. De lehetőségünk van érdeklődés alapján vagy földrajzi alapon mikrotargetálni, vagy akár 10 fillér alatti áron „figyelmet vásárolni”, ami a Facebookot összevethetővé teszi a tévés hirdetési árakkal is”, állítja. Emellett lehetőség van a cross-device elérésre is, „mivel a felhasználók bejelentkezve használják a Facebookot, könnyen elérhetjük őket mobilon és később desktopon vagy fordítva.”

A mobil egyébként is kiemelt terület a Facebook számára, a Techcrunch cikke szerint a közösségi oldal 2014 első negyedévében lépte át az egymilliárdos határt a mobil eszközökről érkező havi aktív felhasználók tekintetében. A MarketingCharts pedig arról írt, hogy 2014 negyedik negyedévében a havi aktív felhasználók 85 százaléka facebookozott mobil eszközről, míg a hirdetési bevételeknek 69 százaléka származott a mobilterületéről.

„Mivel sokan egyre inkább mobilról használják a Facebookot, így ezen a terepen érdemes először igényt teremteni. Azaz logikus megoldás lehet, hogy a fogyasztót az üzenetünkkel mobilon szólítjuk meg elsőként, aztán remarketinggel követjük őt desktopon. Ha olyan aktivitásról van szó, ahol adatokat kell megadnia (pl. játék vagy egyéb lead generáló űrlapok, webshop vásárlási folyamat, stb.), akkor azt kényelmesebb lesz számítógépen megtennie. Egy másik – nálunk sikeresen alkalmazott – megoldás például a mobilalkalmazások telepítése. Jelenleg is fut olyan kampányunk, ahol a legolcsóbb forrás az appok telepítésére a Facebook hirdetési rendszerén keresztül elérhető megoldása, amit kifejezetten appok installálására fejlesztettek ki”, mondja ennek kapcsán Dunder Krisztián.

Legyen szó mobilról vagy desktopról, a Facebook kapcsán számos szakterület – a PR-esektől a performance marketingesekig – érezheti úgy, hogy nem használják ki a közösségi oldalban rejlő lehetőségeket. A Growww Digital a megtérülés alapú gondolkodást erősítené, így 2015 márciusától képviseli a magyar piacon a ROIhunter elnevezésű szolgáltatást. „A ROIhunter tőlünk függetlenül is elérhető a hazai szereplők számára, de tapasztalataink szerint gyorsabban válik hatékonnyá a használata, ha egy dedikált szakember támogatja a célok elérését”, mondja erről Dunder Krisztián.

Önmagában a ROI-szemlélet nem újdonság, ezt más rendszerek is tudják, ugyanakkor Szabó László, a Growww Digital másik társ-alapítója szerint sem evidens, hogy a közösségi médiára ilyen szempontból gondoljanak: „A Facebook elérése és hirdetési inventoryja túl nagy ahhoz, hogy egy komoly piaci szereplő ne használja hirdetésre. A ROIhunter ilyen szempontból új kaput nyit meg a hirdetőknek, lehetővé téve a konverziós célú hirdetéseket a Facebook felületein is. Ezidáig ezen kapuk őrzői az RTB rendszerek voltak. Magasabb működési költségük mellett hátrányuk, hogy esetükben fekete dobozról beszélünk, amelybe a hirdető nem lát bele. A ROIhunter esetében a teljes kontroll a kezünkben van. A szolgáltatás Google Analytics adatokat is olvasva hirdetésszinten pontos megtérülést számol, valamint az előre beállított szabályokkal optimalizálja a long tail kampányainkat is. Nem cookie alapú, tehát magára a felhasználóra célzunk, nem egy böngészőre, így lehetővé válik, hogy különböző platformokon különböző kampánycélokkal futtassunk hirdetéseket.”

 

Két konkrét példa

1. Bónusz Brigád

Szabó László saját példát is említ: elsőként a Bónusz Brigád kampányaihoz használták a ROIhuntert. „A bevezetés előtt már futattunk remarketing típusú hirdetéseket a Facebookon, de ennek a Facebook natív megoldásaival (online hirdetési felület, Power editor) nagyon magas volt a munkaigénye. Aki egy kicsit is mélyebben, pl. AB tesztek felvitelével használja ezeket a felületeket, pontosan tudja, miről beszélek. Ezzel együtt is sikerült +7 százalékos megtérüléssel futtatni a Facebook-kampányokat. A ROIhunter tavaly augusztusi bevezetésének hozadéka, hogy az időt a kampányszerkesztés helyett az optimalizálással tölthettük, az automatizmusok révén a long tailt is monetizálni tudtuk. A bevezetéstől számított negyedévben a megtérülési mutató meghatszorozódott, 42 százalékra. Fontos megemlíteni, hogy mindeközben a költést is felfelé skáláztuk, tehát nem költségoptimalizálással értük el mindezt. Jelenleg magasabb költés mellett 70-80 százalékos ROI-nál tartunk, de még mindig látunk teret a növekedésre.”

 

2. A megtérülés alakulása 2015 tavaszán egy hazai szereplő esetében

Fotó: A ROI alakulása