2010. november 03.

RTL, TV2: önmagukat ünneplik

Mindkét országos kereskedelmi csatorna a saját győzelmeként értékeli az elmúlt hét nézettségi adatait. Jelentős szerepe volt a tehetéskutatóknak.

Mindkét országos kereskedelmi csatorna a saját győzelmeként értékeli az elmúlt hét nézettségi adatait. Az RTL Klubnál és a TV2-nél is jelentős szerepet kapott a dicsőségtáblán az ott futó tehetségkutató műsor. X-Faktor: letaszíthatatlan a trónról kontra Töretlen a Megasztár népszerűsége. Hét eleji közleménycsata a Médiapiac.com-on.

Továbbra is az X-Faktor az ország legnézettebb műsora, a hét öt napján pedig az RTL Klub műsorait választották a legtöbben a kereskedelmileg legfontosabb 18-49 éves korosztályban főműsoridőben. A zenei tehetségkutató-versenyt a múlt héten a 18-49 év közöttiek 57,7 százaléka követte figyelemmel; ez a teljes lakosságra vetítve 2,5 millió ember – közölte az RTL Klub.

Az előző héten főműsoridőben a 18-49 éves korosztály 30,1 százaléka kapcsolt az RTL Klub valamelyik műsorára, míg a kiemelt korcsoport átlagosan 27,2 százaléka nézte a TV2-t. Ezután a VIASAT3 (5 % SHR), az M1 (4,3 % SHR), a Cool (3,4 % SHR) és a Film+ (3,2 % SHR) következett a nézettségért folyó harcban. A legnézettebb műsor ezúttal is az X-Faktor volt: az RTL Klub zenei tehetségkutató versenye nem veszít népszerűségéből, hiszen szombat este a 18-49 éves nézők több mint fele, 57,7 százaléka izgulta végig az igényes produkciókat. A teljes lakosságot nézve 2,5 millióan látták, ahogy a Summer Sisters befejezte a versenyzést. A második hely a Megasztárnak jutott; ezer tévézőből 486-an választották.

„Nem szégyenkezhetnek a saját gyártású műsorok sem, hiszen kedden a XXI. század (25,3 % SHR) legyőzte a Megamániát (12,8% SHR), csütörtökön pedig a Házon kívül (29,4% SHR) szintén a Megamániát (17,1% SHR)” – közölte a nézettebb országos kereskedelmi csatorna.

Sikeres hetet tudhat a háta mögött a TV2: a 18-49 éves korosztály körében öt, a teljes lakosság körében hat saját gyártású műsora (Megasztár, Jóban Rosszban, Tények, Napló, Ezek megőrültek!, Aktív) is bekerült a top tízes nézettségi listába, teljes napot tekintve az összes hétköznapot nyerte a teljes lakosság körében, csütörtökön pedig minden elképzelhető módon nyerte a nézettségi versenyt – közölte a TV2. azzal büszkélkednek, hogy átlagos heti közönségarány tekintetében teljes napon mindkét vizsgált célcsoportban maguk mögé utasították legnagyobb riválisát: a teljes lakosság körében 22,2% (43. hét SHR% TV2: 22,2 vs RTL Klub 21,5) az 50 év alatti felnőtt tévénézők körében pedig 22,4%-os átlagos heti közönségarányával szerezte meg az első helyet. (43. hét SHR% TV2: 22,4 vs RTL Klub 22,1)

Mindkét országos kereskedelmi csatorna zenei tehetségkutatója veszített nézőket az előző héthez képest, de míg a TV2 teljes lakosságban csak 0,7, a 18-49-es célcsoportban 1,8 százalékpontot, addig az RTL Klub teljes lakosságban 5,3, a 18-49-es célcsoportban pedig 4,8 százalékpontot csökkent közönségarányban a zenei tehetségkutató idősávjában az előző héthez képest – jegyzik meg.

Az elmúlt négy hét trendjeit nézve elmondható, hogy a TV2 egyre jobban teljesít mind teljes napon, mind főműsoridőben: teljes napon körülbelül 8 százalékponttal, főműsoridőben pedig 13 százalékponttal nőtt a csatorna közönségaránya a 18-49 éves korosztály körében. Ez az érték a tavalyi év azonos időszakához képest idén októberben több mint 20 százalékponttal nőtt mindkét idősávban - írták.

 

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2 napja

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.