2014. június 03.

RTL: adónak álcázott tönkretétel

Magyarország legnagyobb médiacége úgy érzi, kifejezetten rá szabták a médiaadót, ezért tiltakozik. Műsorok és munkahelyek szűnhetnének meg.

Magyarország legnagyobb médiacége úgy érzi, kifejezetten rá szabták a médiaadót, ezért közleményben tiltakozik. Műsorok és munkahelyek szűnhetnének meg az adó bevezetésével.

„Álláspontunk szerint ezen adó célja nem más, mint durva kísérlet arra, hogy a kormány ellehetetlenítse az ország legnagyobb médiumát, amely az elmúlt 17 évben bizonyította a pártoktól és így a kormánytól való függetlenségét. A törvényjavaslat szerint a médiaadót ugyanis a parlament elé ismét olyan formában terjesztik, hogy annak túlnyomó része – körülbelül 50 százaléka – az RTL Magyarországot terhelje” – írja az RTL Magyarország, amely közlése szerint „megdöbbenéssel fogadta a médiaadóról szóló törvényjavaslatot, amely komolyan veszélyezteti a társaságunk gazdaságos működését”.

Az RTL azzal érvel, hogy a médiaadó költségvetésre gyakorolt hatása minimális, például eltörpül a közmédia 78 milliárdos költségvetése mellett, annak mindössze 11-12 százalékát teszi ki. Emellett felhívják a figyelmet arra, hogy 17 éves működésük alatt ugyanúgy fizették az adót, mint bármely más gazdasági társaság. „A tavalyi évben is jelentősen járult hozzá a központi költségvetéshez. Ez az összeg nagyságrendileg ugyanannyi, mint a most tervezett médiaadó teljes, azaz nemcsak az RTL-t, hanem az egész szektort érintő összege. Így teljesen világos, hogy a médiaadó fő célja nem a költségvetési egyenleg javítása” – olvasható a közleményben.

Hozzáteszik, közvetlenül vagy közvetve minimum 600 család megélhetését biztosítják, és millióknak jelentenek napi szinten szórakozási és/vagy tájékozódási pontot. „A jelenleg tervezett adó – melynek módja és mértéke semmilyen demokratikusan működő országban nem ismert – társaságunkat több milliárdos veszteségbe taszítaná, és ezzel veszélybe sodorná a magyar médiapiac legnagyobb független szereplőjének gazdaságos működését, annak egyes munkahelyeit és bizonyos műsorait.”

Címkék: rtl reklámadó adó