2011. augusztus 02.

RTL: holland kivásárlás jön

Megveheti a ProSiebenSat.1 Csoport benelux érdekeltségeit a Sanoma és a globális formátumkirály helyi cége, de utóbbinak ezt-azt el kell adnia.

Megveheti a ProSiebenSat.1 Csoport belgiumi és hollandiai érdekeltségeit a Sanoma és a globális formátumkirály helyi cége, de utóbbinak ezt-azt el kell adnia. Ez újabb lehetőség az RTL építkezéséhez.

A holland versenyhatóság szerint ugyanis összeférhetetlen, hogy a magyar nézőket számos vetélkedő mellett a Big Brother formátumával megörvendeztető John de Mol cége egyszerre tulajdonos a ProSiebenSat.1 csatornáiban és – kisebbségi részvényesként - az RTL Nederlandban. Utóbbi érdekeltségét ezért értékesítenie kell, erre három évet kapott.

Máskülönben az 1,225 milliárd eurós üzlet nagyban korlátozná a versenyt a beszállítói piacon, ahonnan de Mol cége könnyen kiakolbólinthatná riválisait. Ugyanakkor visszafogná a versenyt Hollandia két legnagyobb műsorszolgáltatója között is – érvelt a helyi kartellhatóság. A terjeszkedőben lévő RTL-csoport máris úgy értékelte mindezt: kivásárolhatja eddigi partnerét.