A Café-csoport partnerügynökségeivel együtt 14 régiós ország reklámpiacát térképezte fel és állította rangsorba.

A Café tíz éve nagy ügyfelével, az OTP Bankkal együtt lépett ki a régióba, és mára CAN-nek, illetve legújabban WeCAN-nek nevezett partnerhálózatán belül kialakult egy 6-8 ügynökségből álló kemény mag, melyekkel ennél is tovább terjeszkednének.

A partnerség legújabb, kézzel fogható eredménye a 14 régiós ország reklámpiacát bemutató CANnual Report 2015. Ez az egyes országok általános bemutatása (tények, trendek, vélemények) mellett részletesen beszámol a helyi reklámpiacról: a hirdetési kiadások összegéről, megoszlásáról, a márkák, hirdetők, szektorok rangsoráról, illetve kitér a kommunikációs szakma helyi díjaira is.

A tanulmányból megállapítható, hogy a régiót a sokszínűség jellemzi: például az egy főre eső GDP-ben a különbség a legerősebb és a leggyengébb állam között nyolcszoros, de a médiapiacokon is minden megtalálható, az erős tévés dominanciától az online túlsúlyáig (lásd a fenti grafikonon). A GDP és a HDI (Human Development Index), valamint a reklámköltés-rangsorok mellett a jelentés szerzői a reklámpiac súlyának, fejlettségének felmérésére egy új mutatószámot is megalkottak: a weCAN Ranking az egy főre eső reklámköltés és az egy főre eső GDP hányadosaként alakul ki. Ilyen megközelítésben pedig az esetleg a több lista végén kullogó államokban rejlő potenciál is felfedezhető.

A teljes jelentés regisztrációt követően innen tölthető le.

Mellékelten pedig elérhető a régió legfontosabb adatait összefoglaló térkép is.

A láthatatlan árucikk, amit mindennap használunk

19 órája

Vannak piacok, ahol többek között áram is kapható. Persze nem a zöldségpiacokhoz hasonló helyek ezek, hanem tőzsdei felületek. De vajon hogyan alakult ki a villamos energia kereskedelme? (x)