Az IAB Europe legfrissebb adatai szerint 2016 első félévében 13,4 százalékkal bővült az európai online reklámpiac, ezen belül pedig Kelet- és Közép-Európa volt a leggyorsabban növekvő régió.

Az IHS Markit közreműködésével készült AdEx Benchmark H1 2016 tanulmány szerint az idei első félévben 18,6 milliárd euró volt az európai online reklámköltés, szemben a tavalyi év azonos időszakában mért 16,4 milliárd euróval. A kétszámjegyű növekedést az egész évre is valószínűsítik.

A közép-kelet-európai régió ehhez 16,2 százalékos növekedéssel járult hozzá, míg az érettebb nyugat-európai piacok 13,1 százalékkal bővültek.

A display hirdetések továbbra is gyorsabban növekednek, mint a fizetett keresés: 2016 első félévében 18,2 százalékos bővüléssel közel 7 milliárd eurós forgalmat és 37 százalékos hirdetéspiaci részesedést értek el, míg a keresés 13,3 százalékos növekedés mellett 47 százalékot birtokol a piacból. A display esetében is a KKE-régió vezette a növekedést, 27,1 százalékkal.

Formátumok tekintetében egyértelműen a mobilmegoldások vezettek: a mobil display 61,3 százalékkal, a mobil keresés 57,3 százalékkal gyarapodott. Előbbi növekedése régiónkban egyenesen meghaladta a 100 százalékot.

A hirdetők felismerték a mobilban, mint márkareklámozási csatornában rejlő lehetőségeket, a technológia és a formátumok tekintetében is fejlődést mutatnak

– összegezte a tapasztalatokat Townsend Feehan, az IAB Europe vezérigazgatója.

A mobil mellett a vidohirdetések is felívelőben vannak: 46 százalékos növekedéssel 1,6 milliárd eurós értéket értek el. Emögött a gyártók márkaismertség-építéssel kapcsolatos elvárásait és a kiadók vonzó tartalom iránti igényét együttesen látják a szakemberek, a növekedés gátjának pedig elsősorban a lassan bővülő inventoryt tartják.

Forrás: IAB Europe via Warc