2011. március 31.

Reklámok alapján választunk fájdalomcsillapítókat

Bár a gyógyszereknél a szakemberek véleménye az első, szívesen vásárolunk reklámok alapján is - áll a KutatóCentrum és a HáziPatika.com kutatásában.

A férfiaknál több nő használ fájdalomcsillapítót, ugyanakkor a gyakori kenőcshasználók közt már a férfiak vannak többségben. A megkérdezettek szívesen kipróbálják a tévéreklámokban látott termékeket - derül ki a KutatóCentrum és HáziPatika.com kutatásából.

A 18-64 évesek több mint háromnegyede szívesen próbál ki természetes fájdalomcsillapítási módszereket, ugyanakkor a legtöbben tablettával vagy fájdalomcsillapító kenőccsel is kezelik a panaszaikat - derült ki a KutatóCentrum és a HáziPatika.com felméréséből.

Az elmúlt félévben a nők 81 százaléka használt valamilyen fájdalomcsillapítót, míg a férfiaknál ez az arány 67 százalék. A gyakori kenőcshasználók között ugyanakkor már a férfiak vannak többségben. Míg a fájdalomcsillapító gélt használóknál fele-fele a nemek aránya, addig azok között, akik 1 hónap alatt 10 alkalomnál többször kezelték magukat ilyen módszerrel, már 68 százaléka a férfi.

A megkérdezettek az orvosokat és a szakembereket tartják a leghitelesebb forrásnak, így ajánlást is leginkább tőlük fogadnak el, ám 42 százalék szívesen próbálja ki a tévében reklámozott termékeket is. Jellemzően nincsenek kedvenc márkák: a válaszadóknak csupán 18 százaléka ragaszkodik megszokott fájdalomcsillapítójához. Bár a gyógyszerválasztásnál kiemelten fontos, hogy ne károsítsa a szervezetet, a mellékhatásokról még mindig kevesen, mindössze 15 százalék tájékozódik.

 

A felmérésről:

A KutatóCentrum és a HáziPatika.com 2010-ben indította el Painkiller Report néven közös, évente ismétlődő kutatássorozatát, mely a fájdalomcsillapítók használati szokásait és márkaismertségét vizsgálja. A 2011-es felméréshez az online adatfelvétel 2011. február 2. és 15. között zajlott. A KutatóCentrum paneljén gyűjtött 1500 fős mintát kiegészítette egy közel 600 fős minta, amely összeállításának célja, hogy az egyes márkák használóinak almintája elemezhető nagyságú legyen. Az alapminta nem, kor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében reprezentálja a 18-64 éves magyar lakosságot.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.