2016. július 27.

Robotizált műtétet mutatott be az Ericsson

A vezérlés és felügyelet szoftveresen vezérelt (Software Defined) hálózaton történt.

A közelmúltban Londonban az 5G World 2016 rendezvényen az Ericssonés a londoni King’s College távérzékeléses robotizált műtéttel mutatott be egy 5G használati esetet.

A „Távvezérlés és beavatkozás” című 5G orvosi használati esetnél a biológiai ujj robotizált megtestesítéseként egy szonda biztosítja a sebész számára az érintés érzetét egy minimálisan invazív műtéti beavatkozás során, és képes arra, hogy pontosan, valós időben keresse meg a lágy szövetben a kemény csomókat. A szonda, amelyet akár robotujjnak is nevezhetünk, azonosítani tudja a rákos szövetet és érintéses visszajelzés formájában továbbítja az információt a sebésznek.

Azok, akik az 5G World 2016 rendezvényen felkeresték az Ericsson standját, egy érintéses visszajelzést biztosító kesztyű segítségével megtapasztalhatták, milyen csekély késleltetés mellett vezérelhető 5G átvitellel a robotujj, és miután a szonda kitapintja a kemény szövetet a szimulációban, a felhasználói eszközzel érzékelhették a szonda által küldött érintésjelet. A lágy szövet modelljének közelképén szemmel is kísérhették a történéseket. Mindez egy szoftveresen vezérelt hálózaton zajlott, amelyet úgy konfiguráltak, hogy az a végpontok között az 5G egyik legújabb koncepcióját, a hálózatszeletelést alkalmazva biztosítsa a szükséges szolgáltatásminőséget.

Valter D’Avino, az Ericsson nyugat- és közép-európai régiójának a vezetője a következőket mondta: „Ezzel az 5G szimulációs bemutatóval, amelynek során a távműtét az érintés érzetével és létfontosságú, valós idejű videóátvitellel egészül ki, igazolhatjuk, hogy mennyire kritikus szerepet játszik a látencia az 5G képességei között.”

Mischa Dohler professzor, a londoni King's College Informatikai Tanszéke Távközlési Kutatóközpontjának vezetője így nyilatkozott: „Mivel az 5G lehetővé teszi az előrelépést a minimálisan invazív távműtétek terén, az alkalmazások száma rohamosan bővül majd, az előnyök pedig többé nem lesznek helyhez kötöttek. Megnyílik az út a globális mentori kapcsolatok, illetve a diagnosztika és a beavatkozás skálázhatósága felé.”

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.