2013. június 25.

Rövid távon hozhat változást a digitális átállás

A Maxus médiaügynökség adott ki ″kisokost″ a digitális átállás reklámpiaci hatásairól.

A Maxus médiaügynökség adott ki ″kisokost″ a digitális átállás reklámpiaci hatásairól.

Nemcsak a két országos kereskedelmi csatorna közönségaránya csökken tovább, de elképzelhető, hogy visszaesik azok elérése a digitális átállást követő időszakban, amíg a nézőközönség beszerzi a szükséges eszközöket az analóg földfelszíni műsorsugárzás kiváltására. Ez más országok tapasztalatai alapján mintegy 3-5 hetes időszakot jelent - mondta el Nagy Marcell, a Maxus Hungary ügyvezető igazgatója.

Hozzátette: mivel változik a közönség mennyisége és várhatóan csatornánkénti megoszlási aránya, az átállás után változás következhet be az országos kereskedelmi csatornák mozgó áras rendszerében is, az úgynevezett SAP-ban, ami meghatározza a reklámok értékesítését. A csatornák SAP-jára közvetlen hatással lehet a célcsoport affinitások megváltozása is a digitális átállással, ez pedig hatással lehet a kampányok teljesülésére.

A digitális átállás során – az uniós kötelezettségeknek eleget téve – Magyarországon két ütemben kapcsolják le a földfelszíni analóg műsorterjesztést, ami mintegy 400 ezer háztartást érint, ez a lakosság körülbelül 9-10 százalékát jelenti. A médiaügynökség által készített összefoglaló többek között azzal foglalkozik, hogy a folyamat pontosan mit jelent, melyek a várható hazai hatásai, különös tekintettel a hirdetők szempontjaira. Mint közölték: arra kívánják felhívni a döntéshozók figyelmét, hogy 2013 utolsó negyedévében megváltozhat a hazai televíziós reklámpiac, ezért érdemes a hirdetőknek felkészülniük erre az időszakra.

A Maxus által készített szakmai anyag elérhető ezen a linken: http://maxusglobal.hu/public-interest