2014. október 03.

Röviden a hatékony kommunikációról

Idén már 11. alkalommal kutattuk a hatékonyság titkait, és ismét tanultunk új dolgokat. A piac hangulata óvatosan optimista.

Idén már 11. alkalommal kutattuk a hatékonyság titkait, és ismét tanultunk új dolgokat. A piac hangulata óvatosan optimista, több szektor és hirdető már kísérletezésre is hajlandó.

A hatékony kommunikáció napján Urbán Zsolt MRSZ-elnök reklámadós megnyitóját és a Marketing Mood Barometer eredményeinek ismertetését követően Kun Miklós (Mediacom) a bonyolulttá váló világot próbálta áttekinthetőbbé tenni: a vásárlási döntési folyamatok összekuszálódása, a befolyásoló szereplők belépése és a túl nagy zaj kezelésére a silók helyett rendszerekben gondolkodást és az egyértelmű üzeneteket javasolta. A platformokat összefogó tartalomra pedig házon belülről a Lacoste L!ve és a VIVA együttműködését hozta példaként.

A print piac szereplői (Central Médiacsoport, Lapcom, PLT, Marquard Media) a dinamikus változások - tulajdonosváltások, átalakuló terjesztési rendszer és olvasói szokások - közepette is látják a fényt az alagút végén: a konszolidáció mellett növekszik az olvasottság, különösen, ha a márkák online változatait is figyelembe vesszük. A digitális megjelenés monetizálása ügyében még tapogatózások folynak, de a fogyasztók kassza felé terelésében már most is megvan a helye, illetve a printtel csomagban is értékesíthető a hirdetők felé. Természetesen nem maradtak el az innovációk sem, mint a kiterjesztett valóság alkalmazások szerepeltetése a printben, vagy a szinte bármilyen példányszámban és mutációban nyomtatható intelligens újság.

A televíziók képviselői izgalmas és hatékony projekteket mutattak be, amelyekben szorosan együttműködtek az ügyfelekkel. A TV2 FalForgatók című műsora az OTP Lakástakarék termékeinek megismertetésére készült non-szpot megoldás, amely egyrészt a nézők körében is sikeres, másrészt utat nyit a csatorna számára egy új hirdetői kör, az építőipari vállalkozások felé. Az Atmedia pedig az e-kereskedelem tévés kommunikációs lehetőségeit szemléltette a Foodpanda 16 napos, kizárólag tematikus csatornákon futó kampányával, melynek legfontosabb eredménye az applikáció letöltésének felpörgetése, így későbbi potenciális vásárlók generálása volt.

A JCDecaux a közterületi szegmens előnyeinek bemutatása kapcsán ismertette az utazókat viselkedésük és médiafogyasztásuk alapján szegmentáló európai kutatás eredményeit is, míg a trnd „élőben”, a konferencia résztvevőinek bevonásával szemléltette egy word-of-mouth kampány működési mechanizmusát.

A délutáni esettanulmányok a márkák széles körét ölelték fel, élelmiszertől a pénzügyi szolgáltatásokon át a tévésorozatokig. Néhány közös pontot azonban meg lehetett határozni a sikeres kampányok körében:

  • Fontos a jól meghatározott célcsoport, és a viselkedésük ismerete. A célokat is ennek megfelelően érdemes kitűzni.
  • A sikeres kampányok tervezésénél-szervezésénél nem spórolható meg a munka: legyen az egy célszoftver többkörös futtatása, kábelcsatornák és műsorok kézi szelektálása, vagy épp egy merész kreatív anyag eladása a felülettulajdonosoknak.
  • A televízió mellett a leggyakrabban az online eszközök és a közterületi megoldások kerültek elő a kampányokban.
  • Szinte mindenki számolt valamilyen formában az earned media szerepével.

A konferenciáról részletes beszámolót a Médiapiac szaklap október közepén megjelenő számában olvashatnak, míg az esettanulmányokkal testvérlapunk, a Márkamonitor foglalkozik részletesen a közeljövőben.