2017. szeptember 21.

Rövidfilmet készített a Telekom az Alzheimer világnapra

A Magyar Telekom rendhagyó módon egy önálló kisfilmes alkotással szeretné felhívni a figyelmet arra a közel 250 000 demenciától szenvedő betegre és családjukra, akiknek nap mint nap hatalmas terhet jelent a betegség.

Az Alzheimer világnap alkalmából Vasárnap címmel készült film egy apa és fia bensőséges, mégis lassan kiüresedő, fájdalmas kapcsolatát feldolgozó történet, amelynek főszereplői kiemelkedő színészek, Keresztes Tamás és Horváth Károly.

A filmet Dömötör Tamás színház- és filmrendező rendezte, az operatőre pedig az a Maly Róbert volt, akit az Oscar díjas Mindenki című rövidfilmből ismerhet már a közönség. A filmet az Umbrella készítette, akik pedig rövidfilmes tapasztalatukkal segítették a projektet a kezdetektől a megvalósításig.

A Vasárnap valódi emlékekből merít. A rendező Ronald D. Laing pszichiáter Tényleg szeretsz? Gubancok című művének egy részletét dolgozta át forgatókönyvvé, melyben a szerző saját édesapjával történő beszélgetéseit jegyezte fel.

A Vasárnap azért készült, hogy az emberek felfigyeljenek a betegségre, és kicsit jobban megértsék, átérezzék annak terheit. Így talán többen aktivizálhatóak a segítségnyújtásra, melyre a film végén kéri a közönséget a márka.

Nem is akárhogyan, hanem a Sea Hero Quest VR játékkal, mely a Deutsche Telekom saját fejlesztésű virtuális valóság játéka, a tavalyi nagysikerű mobil applikáció második körös verziója. A VR változatra is igaz, hogy 2 percnyi játék 5 órányi laboratóriumi kutatásnak megfelelő adatot generál, azonban segítségével a kutatók tizenötször pontosabb navigációs adatokkal dolgozhatnak, mint az app. esetében tehették.

A Telekom ezzel a technológiai innovációt és a játékok hasznos célok érdekében történő felhasználását kívánja elősegíteni, hangsúlyozva a vállalat felelősségvállalását a digitális fejlődés iránt.