A kezdeményezés tavalyi bemutatkozását követően idén újra lehet jelentkezni a Telenor Accelerate programra. De miért éri meg ilyen projektbe vágnia egy távközlési cégnek, és milyen eredményeket mutattak fel a tavalyi nyertesek?

Takács Zoltán, a Telenor innovációs alelnöke elmondta:

a halál völgye jelenti azt az életszakaszt egy startup életében, amikor az alapítók pénzét már tempósan égeti, profitot viszont még nem termel.

A thaiföldi testvérszervezet, a dtac programjának mintájára a Telenor az 5-10 millió forintos befektetés mellett (amiért 5-10 százalékos részesedést kérnek) a design és az üzletépítés kérdéseit érintő szakmai workshop-sorozattal, saját mentorral, szolgáltatáscsomaggal, coworking irodával és bemutatkozási lehetőségekkel is segíti a kiválasztott csapatokat. A Microsoft és a Samsung később csatlakozott a kezdeményezéshez, ők felhőszolgáltatásokat, illetve eszközöket biztosítanak a résztvevőknek. De miért éri ez meg egy multinak? Az innovációs vezető szerint a következő előnyökkel jár számukra a program:

  • Tényleges befektetésekben gondolkodnak, amelyek hozama idővel önfenntartóvá teheti a programot.
  • Rövidtávon a kommunikációs hozadék a legjelentősebb; a startupokon keresztül a Telenor innovatív oldala hatékonyabban bemutatható.
  • Segít a tehetségek toborzásában, talent pool kialakításában.
  • A startupok agilis szemlélete a Telenor vállalati kultúrájára is hatást gyakorol (miközben a pályázók megismerkedhetnek a nagyvállalati környezet realitásaival is).
  • Hozzájárul Magyarország digitális átalakításához.

A zsűriként is funkcionáló mentori testület névsora is meggyőző: Pistyur Veronika (Bridge Budapest), Oszkó Péter (OXO Labs), Varga Zoltán (Central Médiacsoport), Vinnai Balázs (Misys/ex-IND), Várkonyi Balázs (Extreme Digital), valamint a 2017-es pályázatban Simó György (Day One Capital).

A 2017-es kiírásban 3 támogatott csapatot választanak majd ki, melyek mindegyikéhez 2-2 mentort rendelnek majd. Idén – a tavalyi tapasztalatokból építkezve - 8 workshopot tartanak majd, service design, UI/UX, lean startup, agilis fejlesztés, digitális marketing, growth hacking, tőkebevonás és pitch témában. Ezeken a Telenor 8-8 munkatársa is részt vesz majd.

A tavalyi pályázaton nyertes öt csapat a következő:

  • Musicating – alapszintű zenei készségfejlesztő alkalmazás, célja a Kodály-módszer digitalizálása, a 60 éve változatlan szolfézsoktatás megreformálása. Freemium modellben és exkluzív tartalmakban gondolkodnak, jelenleg tesztfázisban vannak.
  • Zoi – okoskerékpár, amely a nyomkövetés mellett a használók által leginkább várt funkciókat nyújtja: beépített világítással és okostelefon-töltővel rendelkezik, mindezt 600 eurós áron. A prototípus elkészült, a sorozatgyártás beindításához befektetőt keresnek.
  • Tickething – eseményekre szóló belépőjegyek biztonságos másodpiacát kialakító alkalmazás.
  • Zyntern – „A Tinder és a LinkedIn közös gyermeke”, állásportál gyakornokoknak és pályakezdőknek. Két hónap alatt 260 cég és 1200 diák regisztrált, az év végére hazánkban jelentősre nőnének, majd évi 2 ország meghódítása a cél a további tőkebevonások nyomán.
  • eSports Horizon

A nemzetközi esport-piac – a nyilvánosan játszott videójátékok piaca - már közel egymilliárd dolláros bevételt termel, viszont az amatőr játékosoknak – akik száma Magyarországon is félmillió – nincs fejlesztő platformjuk és bevételi lehetőségük. (A szegmenst jelenleg néhány esport-bár, rendezvényszervező, valamint egy hírportál próbálja nálunk monetizálni.) Az eSports Horizon két úton segítene a helyzeten: profi játékosok trénerprogramjait kínálja, valamint különböző formátumokban lehetővé teszi a pénzdíjas küzdelmeket a felhasználók között. Az alapítók elmondása szerint marketingjükben felhasználják a YouTube-ot és a szektorban már nálunk is megkerülhetetlen streaming szolgáltatást, a Twitch-et használó véleményvezéreket (mint pl. a TheVR csapatot), partnerségre léptek a hazai esport-gálákat szervező ügynökséggel, és persze használják a Facebook, az Instagram és a Google AdWords hirdetési lehetőségeit is. A csapat mentora a Central Médiacsoportot vezető Varga Zoltán volt, ő elsősorban az üzletfejlesztésben, üzleti tervezésben és az ötlet validálásában segítette a fiatalokat.

 

A Telenor Accelerate programra idén szeptember 4-ig lehet jelentkezni. A pitch napja szeptember 26-a, a kiválasztott csapatokkal október 2-án indul meg a közös munka, a bemutatkozó demo napot pedig március közepére tervezik.

A cikk szerzője Csillag Zoltán

Nézze meg Csillag Zoltán teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.


A láthatatlan árucikk, amit mindennap használunk

15 órája

Vannak piacok, ahol többek között áram is kapható. Persze nem a zöldségpiacokhoz hasonló helyek ezek, hanem tőzsdei felületek. De vajon hogyan alakult ki a villamos energia kereskedelme? (x)