2017. december 22.

Sokat tesz a Ford a Földért

A Ford Motor Company a mai napon bejelentette a Bill Ford Jobb Világ Projekt (BFBWC) részeként működő, 200 000 dolláros alap létrehozását.

A vállalatnak ezzel az a célja, hogy két olyan nemzetközi projektet támogasson, amely jelentős fejlődést hoz az Indiában és Mexikóban élő emberek számára az egészség és a higiénés körülmények területén. 2015-ben, a Ford Volunteer Corps megalakulásának 10. évfordulóján kezdődött az a közösségfejlesztési kampány, melynek ez az alap is része.

A felhívás a Ford Alapítvány és Bill Ford, a Ford Motor Company ügyvezető elnöke közös ötlete volt. A program lehetőséget biztosít az önkéntes munkavállalóinak, hogy világszerte olyan helyeken dolgozhassanak együtt a közösségi aktivistákkal, ahol a Ford üzletileg jelen van. A program arra ösztönözi a munkavállalókat és a közösségi partnereket, hogy olyan globális problémák megoldásával kapcsolatos ötleteket nyújtsanak be, mint a mobilitási kérdések, az élelmiszerhiány, a víz és a lakhatás.

„Nagyon büszke vagyok munkatársaink tevékenységére, akik azért dolgoznak, hogy a világban pozitív változások következzenek be." - fogalmazott Bill Ford. „Az alapvető szükségletekhez való hozzáférés sok közösség számára még mindig nem egyértelmű, és ennek a projektnek azonnal érzékelhető az emberek életminőségére gyakorolt pozitív hatása."

India

Az indiai Kancheepuram Chennaion kívül eső, vidéki területein, ahol az illemhely és a saját mosdó ismeretlen fogalom, a 140 000 dolláros alap a következőket biztosítja:

100 darab, lakóhelyen kialakított SMART illemhelyet, amely 3 faluban 300 vécét jelent. A SMART illemhely belső világítással van ellátva, lehetőség van benne a kézmosásra, illetve a fenntartható használat és a karbantartás érdekében föld alatti, dupla derítős rendszerrel működik.

A helyes higiénés és egészségügyi gyakorlat elsajátítását célzó programot az ott élők számára.

„Ezekben a falvakban az emberek általában a szabad ég alatt végzik a szükségüket" - mondta el Jennifer Leonard, a Ford fékrendszer-mérnöke, aki egyben a projekt vezetője is. „Ez a gyakorlat a betegségek terjedéséhez és a gyermekhalandóság, illetve a nők elleni támadások számának növekedéséhez vezet. Ezzel a programmal az a célunk, hogy javítsunk az egészségügyi körülményeken, valamint lehetőséget nyújtsunk az embereknek arra, hogy elvonulhassanak, s ezáltal méltóságot és a biztonságot biztosítsuk számukra."

A tervek szerint a kancheepurami építkezés januárban kezdődik, és 2018 őszén fejeződik be. Az illemhelyek üzembe helyezése a Chennai-telepi Ford önkéntesek segítségével történik. A projektet a Gramalaya nevű, SMART illemhelyek üzembe állítására szakosodott, indiai nonprofit szervezet irányítja. A 30 éves közegészségügyi tapasztalattal rendelkező Gramalaya célja, hogy segítsen megszabadulni Indiának attól a gyakorlattól, hogy lakosai szabad ég alatt végezzék a dolgukat.

Mexikó

A mexikói Hermosillo melletti Guayacanban drága kincs az ivóvíz. A 60 000 dolláros támogatási alap a következőket fedezi:

A Guayacan Közösségi Központ létrehozását, ahol a lakosok tisztított vízhez, illemhellyel felszerelt fürdőszobához és a kézmosáshoz elengedhetetlen folyóvízhez juthatnak.

Otthoni vízszűrő rendszer biztosítását 750 család számára, egyszeri, 5 dolláros díj befizetése ellenében. A Ford az Aqua Clara International nevű céggel dolgozik együtt, amely egy víztisztítókat gyártó michigani nonprofit cég.

A helyi egyházzal együttműködve, vasárnaponként ingyenes reggelit.

Olyan közösségi központ létrehozását, amely egyúttal további képzéseknek és egyéb nonprofit szolgáltatásoknak ad majd otthont.

„Mexikó északnyugati részén a vízben magas az arzén mennyisége. Ez a projekt biztosítja az emberek számára a biztonságos ivóvízellátást, valamint egy olyan helyszínt, ahol találkozhatnak és összegyűlhetnek" - magyarázta el Cindy Turner, a Ford mérnöke és a projekt vezetője. „A tiszta víz alapvető szükséglet, ezért bízunk abban, hogy a projekt óriási hatással lesz a közösségre."

A szervezők most intézik az építkezés jóváhagyását, és arra számítanak, hogy az építkezés még ezen a télen elkezdődik. A 2017-es alap harmadik támogatottjának nevét később hozzák nyilvánosságra.

Az Egyszülős Központ meghívást kapott az ENSZ-be

1 órája

A világszervezet Nők Helyzetével Foglalkozó Bizottságának kéthetes ülésszakán tartott előadást Nagy Anna, a budapesti központot működtető Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány vezetője.