2017. május 19.

Sokba került a csalogató reklám a Lidl-nek

Egy 2015 karácsonyi akcióban hirdettek olcsó fa-babaházat, de a GVH szerint tudhatták, hogy nem tudják majd kielégíteni a vásárlói igényeket.

A Lidl 2015 novemberében megjelenő „Ajándékkatalógus 2015” című kiadványában, online szórólapján és internetes honlapján hirdette a „Fa babaház” játékot 9.999 forintos áron.

A GVH megállapította, hogy a Lidl nem volt tekintettel a speciális keresleti jellemzőkre és a kampány kiterjedtségére. A játékból nem rendelkezett megfelelő készlettel az akció idején: az üzletek jelentős részében már az akció kezdetén, annak első napján elfogyott a nyitókészlet – emiatt jelentős számú panaszos jelzés érkezett.

A versenyhivatal szerint az akció alatt nem kínáltak helyettesítő terméket és arról sem tájékoztattak, hogy a babaház készlet nagyon kicsi. A GVH súlyosító körülményként értékelte a reklám becsalogató hatását.

A GVH álláspontja szerint nem várható el egy ésszerűen eljáró fogyasztótól, hogy arra számítson, hogy elfogy a hirdetett akciós termékmár a többnapos vagytöbbhetes promóciós időszak legelején.

A becsalogató reklám akkor minősül versenytörvénybe ütközőnek, ha a reklámban, hirdetésben szerepő termék nem is kapható, vagy csak nagyon kis mennyiségben és ehelyett a vevők olyasmit vesznek, amit ha nem látják a reklámot, valószínűleg nem vettek volna meg.

 

Címkék: gazdaság lidl gvh

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.