Az amerikai Forbes összeállításából kiderül, az európai sztárfocisták már nem csak az alapfizetésükkel előzték meg például az NBA ikon LeBron James-t, de a márkaszponzorációs és reklámszerződéseikkel is többet kaszáltak.

Négy éve Christiano Ronaldo a világ legjobban kereső futball (soccer) játékosa, aki tavaly (adózás előtt) 93 millió dollárt keresett, amelyből 58 millió származott ténylegesen a fociból, a többi a különböző szponzori szerződések hozománya. Összehasonlítva a modern NBA Michael Jordan-jának tekintett LeBron James 31 millió dollárt kapott csapatától, a Cleveland Cavalierstől, egyéb bevételeivel együtt 86 milliót vitt haza, így lemaradt a Real Madrid sztárjától. A Forbes megjegyzi, hogy az utóbbi évtized hozott a keresetekben drasztikus változást, korábban az amerikai csúcsligák (NFL, baseball) ászai sokkal többet kerestek az európai focistáknál.

Ronaldo alapfizetését tavaly 35 millió dollárral „egészítették ki” olyan márkák, mint a Nike, a Tag Heuer, a Herbalife, a PokerStars, vagy az XTrade. Van e gond a megtérüléssel? Aligha, ha azt nézzük Ronaldót 275 millióan követik a Facebook-Instagram-Twitter hármas segítségével, a Hookit értékelése szerint pedig ez a közösségi jelenlét 176 millió dollár értékű szerzett médiamegjelenést generált a szponzoroknak, ami 449%-os ROI (a befektetés megtérülése).

Ronaldo az aktív évei után is vagyonos maradhat: a Nike tavaly decemberben kötött vele élethosszig tartó támogatói szerződést, amelynek a becsült értéke 1 milliárd dollár. A Nike befektetése sincs veszélyben: Ronaldo tavaly 329 alkalommal posztolt Nike-s tartalmakat, ami 474 millió dollár értéket generált a sportszergyártónak.

Az FC Barcelona legjobban fizetett focistája, Lionel Messi 80 millió dollárt keresett 2016-ban, ebből 50-et a pályán, 30-at pedig olyan szponzoroktól, mint az Adidas, a Gatorade és az EA Sports. Ronaldóhoz hasonlóan Messinek is van élete végéig szóló szerződése, neki az Adidasszal.

A dobogó harmadik helyére a brazil Neymar került, aki 37 millió USD-t keresett tavaly. Vele kapcsolatban érdekesség, hogy többet kapott a pályán kívül: 22 milliót fizettek neki olyan szponzorok, mint a Nike és a Gillette.

 

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

10 órája

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.