Az amerikai Forbes összeállításából kiderül, az európai sztárfocisták már nem csak az alapfizetésükkel előzték meg például az NBA ikon LeBron James-t, de a márkaszponzorációs és reklámszerződéseikkel is többet kaszáltak.

Négy éve Christiano Ronaldo a világ legjobban kereső futball (soccer) játékosa, aki tavaly (adózás előtt) 93 millió dollárt keresett, amelyből 58 millió származott ténylegesen a fociból, a többi a különböző szponzori szerződések hozománya. Összehasonlítva a modern NBA Michael Jordan-jának tekintett LeBron James 31 millió dollárt kapott csapatától, a Cleveland Cavalierstől, egyéb bevételeivel együtt 86 milliót vitt haza, így lemaradt a Real Madrid sztárjától. A Forbes megjegyzi, hogy az utóbbi évtized hozott a keresetekben drasztikus változást, korábban az amerikai csúcsligák (NFL, baseball) ászai sokkal többet kerestek az európai focistáknál.

Ronaldo alapfizetését tavaly 35 millió dollárral „egészítették ki” olyan márkák, mint a Nike, a Tag Heuer, a Herbalife, a PokerStars, vagy az XTrade. Van e gond a megtérüléssel? Aligha, ha azt nézzük Ronaldót 275 millióan követik a Facebook-Instagram-Twitter hármas segítségével, a Hookit értékelése szerint pedig ez a közösségi jelenlét 176 millió dollár értékű szerzett médiamegjelenést generált a szponzoroknak, ami 449%-os ROI (a befektetés megtérülése).

Ronaldo az aktív évei után is vagyonos maradhat: a Nike tavaly decemberben kötött vele élethosszig tartó támogatói szerződést, amelynek a becsült értéke 1 milliárd dollár. A Nike befektetése sincs veszélyben: Ronaldo tavaly 329 alkalommal posztolt Nike-s tartalmakat, ami 474 millió dollár értéket generált a sportszergyártónak.

Az FC Barcelona legjobban fizetett focistája, Lionel Messi 80 millió dollárt keresett 2016-ban, ebből 50-et a pályán, 30-at pedig olyan szponzoroktól, mint az Adidas, a Gatorade és az EA Sports. Ronaldóhoz hasonlóan Messinek is van élete végéig szóló szerződése, neki az Adidasszal.

A dobogó harmadik helyére a brazil Neymar került, aki 37 millió USD-t keresett tavaly. Vele kapcsolatban érdekesség, hogy többet kapott a pályán kívül: 22 milliót fizettek neki olyan szponzorok, mint a Nike és a Gillette.

 

Kuvaszt népszerűsítő kiadvány jelent meg

2021. január 12.

Nemzeti kincsünk a kuvasz címmel jelent meg könyv a hungarikum bizottság támogatásával; ebből az alkalomból beszélt a magyar kutyafajták népszerűsítésének támogatásáról V. Németh Zsolt.