2010. október 06.

Stabilan halvány a fogyasztói bizalom

Az idei év harmadik negyedében is emelkedett a lakosság vásárlási hajlandósága. Csakhogy igen alacsony szintről kell kibontakoznia a mutatónak.

Az idei év harmadik negyedében is emelkedett a lakosság vásárlási hajlandósága. Csakhogy igen alacsony szintről kell kibontakoznia a költekezési hajlandóságnak. A család reáljövedelmének csökkenésére a válaszadók 55 százaléka számít.

A komplex Fogyasztói Bizalom Index emelkedése lelassult, a Vásárlási Hajlandóság Indexének lassú növekedése pedig megtorpant az előző negyedévi eredményekhez képest – derül ki a GfK Hungária és a Corvinus Egyetem közös felmérésének legfrissebb eredményeiből. A Fogyasztói Várakozások Indexének növekedése viszont az elmúlt negyedévhez hasonlóan folytatódott, miután javult az ország rövid és hosszú távú gazdasági helyzetének megítélése. A háztartások jövő évi pénzügyi helyzetére vonatkozó megítélések azonban nem változtak. Már csak a lakosság negyede gondolja úgy, hogy a munkanélküliség növekedni fog. Az inflációs várakozások stabilak, a lakosság háromnegyede számít az árak emelkedésére.

A GfK Hungária és a Corvinus Egyetem által közösen mért komplex Fogyasztói Bizalom Index (FBI) emelkedése 2010 harmadik negyedévében lelassult, ezúttal 175,7 ponton áll.

„Bíztató számunkra, hogy Németországban három éves csúcson áll a fogyasztói bizalom. 2010 szeptemberében legfőbb exportpartnerünknél a gazdaság általános helyzetére és a személyes jövedelmekre vonatkozó várakozások jelentősen javultak, a fogyasztók pedig bíznak benne, hogy a gazdasági fellendülés tovább folytatódik a következő hónapokban. Ebben a környezetben reális várakozásnak tűnik a jövedelmek emelkedése, amely elősegíti a vásárlási hajlandóság erősödését. Hazánkban egyelőre viszonylag alacsony, de stabil a vásárlási hajlandóság. Jelentősebb növekedés akkor következhet be, ha a gazdasági enyhülés kézzelfogható jelei megjelennek az emberek mindennapjaiban” – idézi a GfK közleménye a trendeket értékelő Kozák Ákos igazgatót.

A munkanélküliség alakulásával kapcsolatban közel tízből négy válaszadó azt válaszolta, hogy szerinte nem fog változni a ráta a következő 12 hónapban, már csak a lakosság negyede számít a munkanélküliség növekedésére. Az inflációs várakozások stabilak, a lakosság háromnegyede az árak emelkedésére számít. A válaszadók átlagosan 8 százalékos növekedésre számítanak a következő 12 hónapban. A család reáljövedelmére vonatkozó várakozások továbbra is kedvezőtlennek mondhatók: a megkérdezettek több mint fele (55%) az inflációnál kisebb mértékű növekedésre számít, vagyis a reáljövedelmük csökkenésére számítanak. Változatlan a hitelfelvételi kedv: tízből három válaszadó úgy gondolja, hogy most nem alkalmas az idő hitelfelvételre, kétharmaduk pedig soha nem venne fel hitelt. 35 százalékuk számít a hitelkamatok növekedésére a következő 12 hónapban (előző időszakban 44 százalék volt az arányuk). A vélemények a megtakarításokról alig változtak az előző negyedévhez képest: a megkérdezettek 42 százaléka továbbra sem használná fel megtakarításait, hogy ebből finanszírozzon egy nagyobb, korábban tervezett vásárlást. A korábbi, tartósan 50 százalék körüli eredményekhez képest enyhén csökkent a lakásvásárlást érdemesnek tartók aránya, jelenleg 43 százalék az arányuk. A lakásuk eladását mindössze a válaszadók 9 százaléka tartja érdemesnek.

„Széndobálókat” keres a Heineken

14 órája

Fenntarthatósági témákra érzékeny egyetemistáktól, főiskolásoktól vár ötleteket ökológiai lábnyomának további csökkentésére a társaság.