2017. október 03.

Szalámi, likőr, paprika, marcipán

A Pick szalámi, Unicum és a fűszerpaprika-őrlemények, – csak néhány azok közül a hungarikumok közül, amiket a külföldiek úgy visznek a Heinemann Duty Free üzletből, mint a cukrot.

A Budapest Airport által üzemeltetett ferihegyi repülőtéren csak tavaly több mint tizenegy millió utas fordult meg, akiknek közel a fele volt induló, és ebből körülbelül 1,5 millióan vásároltak a helyi duty free üzletben. Mint kiderült, a hungarikumok igen népszerűek a körükben: a legtöbb az Unicumból, illetve a Pick szalámiból fogy (átlagosan óránként egy rúd szalámit és néhány üveg likőrt értékesítenek), az édességek közül a harmadik generációs családi vállakozás, a Szamos marcipánjai a legkelendőbbek, de más magyar csokoládé termékek is kiemelkedően teljesítenek a Heinemann Duty Free kínálatában.

Túlnyomóan magyar áruk
A Heinemann Duty Free shopjába belistázott élelmiszer kategóriájú termékeknek jelenleg nagyobb része magyar termék. Az üzletben nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a vásárlók a legnépszerűbb hazai produktumok közül tudjanak válogatni. A hungarikumnak nyilvánított 23 élelmiszer kategória közül tíz kapható a budapesti Heinemann üzletben - fűszerekből, borokból, pálinkákból, likőrökből, édességekből és húskészítményekből,valamint lekvárokból áll össze az üzlet hazai árukínálata. A nemzetközi termékpalettán leginkább teákat, édességeket és fűszereket találunk. Olyan különlegességeket vásárolhatunk itt meg, mint a Lemon Curd nevű citromos vajkülönlegesség, a Unique Concept macaron termékei, a Compagnia dell'Arabica guatemalai kávéja vagy az Urban szarvasgomba szószai. A nemzetközi fine food termékek közül a Terramezzo só- és borsőrlői fogynak a legjobban.

Tonnákban mérhető a hazai finomságok iránti rajongás
Természetesen azért a magyar termékek a legkelendőbbek. Ha valami, akkor a hamisítatlan hazai pirospaprika egy igazán ismert hungarikum, és ez a számokon is megmutatkozik. A Heinemann Duty Free üzletben nem kevesebb, mint tizenhat tonna édes és erős paprikaőrleményt adtak el 2016-ban, de a liba- és kacsamájból készült termékek is hihetetlen népszerűségnek örvendenek: éves szinte körülbelül tizenegy tonnát értékesítenek.

De vajon kik rajonganak leginkább ezekért a finomságokért? Az üzemeltető elárulta: a regionális választékból leggyakrabban orosz, brit, finn és kínai utasok vásárolnak. Érezhetően értékelik és szeretik az itt kapható termékeket: előfordult már olyan is, hogy egy távol-keleti turista a beszállás előtt még gyorsan visszaszaladt egy plusz üveg tokajiért. A vásárlóknak szerencsére ritkán kell szembesülniük azzal, hogy nincs éppen a polcon a kedvenc csemegéjük, hiszen a választék stabil, amit az értékesítési teljesítmény és a vásárlók esetleges igényei alapján minden évben felülvizsgálnak. A Heinemann Duty Free kollégái odafigyelnek arra, hogy mindig az igényekhez mérten bővítsék a termékkört, ilyenkor ők járnak utána a legjobb minőségű áruknak, de természetesen van, hogy egy hazai vállalkozó megkeresése alapján alakítanak ki együttműködést, így került be a kínálatba például a Chocome, amely azóta is az egyik legnépszerűbb csokoládé. Az sem véletlen, hogy sok visszatérő vásárlóval rendelkezik a ferihegyi duty free, ugyanis az üzlet figyel arra, hogy árait a hazai árakkal versenyképes szinten tartsa.

Magyarországon startol az UNICEF új programja

11 órája

A Youth Challenge egyfajta „szociális start-up”, amely hátrányos helyzetű fiatalok csoportjait vonja be abba, hogy dolgozzanak ki innovatív megoldásokat az őket leginkább foglalkoztató problémákra.