2013. február 01.

Szaúd-Arábiában terjeszkedik a Szentkirályi

Az első megrendelés 10 konténer szénsavmentes ásványvízre szól. Idén még jobban ráfekszik az exportra a márka.

Az első megrendelés 10 konténer szénsavmentes ásványvízre szól. Idén még jobban ráfekszik az exportra a márka.

Együttműködési megállapodást írt alá a Szentkirályi Ásványvíz Kft. egy szaúd-arábiai befektetői csoporttal a Vidékfejlesztési Minisztériumban - közölték. Az első megrendelés 10 konténer Szentkirályi szénsavmentes ásványvízre szól. A terméket az arab ország ötcsillagos szállodáiban, helyi szupermarketeiben és repülők fedélzetén értékesítik majd, kizárólagos joggal.

A tervek szerint a Szentkirályi 2013-ban 1 millió liter ásványvízet szállít a Közel-Keletre, ennek nagy része várhatóan Szaúd-Arábiába fog eljutni. Az arab országok lakóinak jelentős része a tengervízből kinyert, tisztított, sótlanított vizet fogyaszt, ez az arány Szaúd-Arábiában 70 százalék. Emellett egyre nagyobb teret hódítanak az Európából érkező ásványvizek.

A kormány 2011 őszén hozta létre az Arab-Magyar Gazdasági Fórumot. Ennek nyomán októberben Rijádban tartottak üzletember-találkozót. A magyar delegációnak Balogh Levente, a Szentkirályi tulajdonos-ügyvezetője is tagja volt, aki az ásványvíz exportjáról tavaly ősszel, immár az ásványvíz-üzemben tárgyalt az arab befektetőkkel - közölték.

A Szentkirályi már eddig is számos országban kapható volt. Nemrégiben kezdte termékeit exportálni a Szent Márton-szigetre és Panamába, így jelenleg 45 országba szállít ásványvizet, és abból készült üdítőket, gyermekpezsgőket. A márka az arab országok közül eddig is jelen volt Kuvaitban, az Egyesült Arab Emirátusokban és Bahreinben.

A cég gyártókapacitása 2013-ban eléri az évi 500 millió litert. Az értékesítés döntő részét a belföldi eladások jelentik, de nő az export jelentősége: 2012-ben kétszer annyit szállítottak külföldre, mint az azt megelőző évben. A Szentkirályi ásványvíz és az abból készült termékek exportja a teljes éves árbevétel 12,5 százalékát tette ki tavaly.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.