2013. február 01.

Szaúd-Arábiában terjeszkedik a Szentkirályi

Az első megrendelés 10 konténer szénsavmentes ásványvízre szól. Idén még jobban ráfekszik az exportra a márka.

Az első megrendelés 10 konténer szénsavmentes ásványvízre szól. Idén még jobban ráfekszik az exportra a márka.

Együttműködési megállapodást írt alá a Szentkirályi Ásványvíz Kft. egy szaúd-arábiai befektetői csoporttal a Vidékfejlesztési Minisztériumban - közölték. Az első megrendelés 10 konténer Szentkirályi szénsavmentes ásványvízre szól. A terméket az arab ország ötcsillagos szállodáiban, helyi szupermarketeiben és repülők fedélzetén értékesítik majd, kizárólagos joggal.

A tervek szerint a Szentkirályi 2013-ban 1 millió liter ásványvízet szállít a Közel-Keletre, ennek nagy része várhatóan Szaúd-Arábiába fog eljutni. Az arab országok lakóinak jelentős része a tengervízből kinyert, tisztított, sótlanított vizet fogyaszt, ez az arány Szaúd-Arábiában 70 százalék. Emellett egyre nagyobb teret hódítanak az Európából érkező ásványvizek.

A kormány 2011 őszén hozta létre az Arab-Magyar Gazdasági Fórumot. Ennek nyomán októberben Rijádban tartottak üzletember-találkozót. A magyar delegációnak Balogh Levente, a Szentkirályi tulajdonos-ügyvezetője is tagja volt, aki az ásványvíz exportjáról tavaly ősszel, immár az ásványvíz-üzemben tárgyalt az arab befektetőkkel - közölték.

A Szentkirályi már eddig is számos országban kapható volt. Nemrégiben kezdte termékeit exportálni a Szent Márton-szigetre és Panamába, így jelenleg 45 országba szállít ásványvizet, és abból készült üdítőket, gyermekpezsgőket. A márka az arab országok közül eddig is jelen volt Kuvaitban, az Egyesült Arab Emirátusokban és Bahreinben.

A cég gyártókapacitása 2013-ban eléri az évi 500 millió litert. Az értékesítés döntő részét a belföldi eladások jelentik, de nő az export jelentősége: 2012-ben kétszer annyit szállítottak külföldre, mint az azt megelőző évben. A Szentkirályi ásványvíz és az abból készült termékek exportja a teljes éves árbevétel 12,5 százalékát tette ki tavaly.