2010. november 07.

Szebb orosz jelen

Nem csupán a jövő, de a jelen is fényesnek mutatkozik az oroszországi reklámpiacon. Nemrég a következő öt évre a piac duplázódását jelezték előre.

Nem csupán a jövő, de a jelen is fényesnek mutatkozik az oroszországi reklámpiacon.

A kommunikációs ügynökségek érdekképviselete szerint az év első kilenc hónapjában áfával együtt körülbelül 160 milliárd rubel forgott a piacon, ami 14 százalékkal magasabb érték az előző év azonos időszakában kimutatottnál.

84 milliárddal zárta az első háromnegyed évet a tévés piac, ami 11 százalékos javulás, de a kábeles és a műholdas ág 27 százalékot javított. (Azonban így is alig lépte át az egymilliárdos határt.) 18,5 milliárd rubelen zárt az online hirdetés – ez 37 százalékos bővülés. Az év első negyede öt százalékkal, a második három hónap viszont már tizenöttel hozott több reklámbevételt, mint 2009 azonos időszaka. Júliustól szeptemberig már húsz százalék körül volt a növekedés.

A legnagyobb helyi sales house prognózisa szerint öt év alatt megduplázódhat az oroszországi reklámköltés. A Kommerszant napilapban közölt prognózis szerint 2015-ben 464 milliárd rubel forog majd a piacon, ami pontosan a kétszerese az idei évi előrejelzésnek. Mindezt nagyjából egyenletes – 12-16 százalékos – növekedési ütem mellett érik majd el.

A növekedés vesztese (ha lehet ennyire felívelő tendenciák mellett ilyenről beszélni) a televízió lesz, amelynek részesedése a mostani 56-ról 53 százalék alá csúszik az évtized közepére – jósolják a Video International szakemberei. Az előrejelzés szerint az internetes bevételek, amelyek tavalyelőtt haladták meg a rádiós pénzeket, 2013-ban körözik le a kültéri reklámköltést.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.