2010. november 07.

Szebb orosz jelen

Nem csupán a jövő, de a jelen is fényesnek mutatkozik az oroszországi reklámpiacon. Nemrég a következő öt évre a piac duplázódását jelezték előre.

Nem csupán a jövő, de a jelen is fényesnek mutatkozik az oroszországi reklámpiacon.

A kommunikációs ügynökségek érdekképviselete szerint az év első kilenc hónapjában áfával együtt körülbelül 160 milliárd rubel forgott a piacon, ami 14 százalékkal magasabb érték az előző év azonos időszakában kimutatottnál.

84 milliárddal zárta az első háromnegyed évet a tévés piac, ami 11 százalékos javulás, de a kábeles és a műholdas ág 27 százalékot javított. (Azonban így is alig lépte át az egymilliárdos határt.) 18,5 milliárd rubelen zárt az online hirdetés – ez 37 százalékos bővülés. Az év első negyede öt százalékkal, a második három hónap viszont már tizenöttel hozott több reklámbevételt, mint 2009 azonos időszaka. Júliustól szeptemberig már húsz százalék körül volt a növekedés.

A legnagyobb helyi sales house prognózisa szerint öt év alatt megduplázódhat az oroszországi reklámköltés. A Kommerszant napilapban közölt prognózis szerint 2015-ben 464 milliárd rubel forog majd a piacon, ami pontosan a kétszerese az idei évi előrejelzésnek. Mindezt nagyjából egyenletes – 12-16 százalékos – növekedési ütem mellett érik majd el.

A növekedés vesztese (ha lehet ennyire felívelő tendenciák mellett ilyenről beszélni) a televízió lesz, amelynek részesedése a mostani 56-ról 53 százalék alá csúszik az évtized közepére – jósolják a Video International szakemberei. Az előrejelzés szerint az internetes bevételek, amelyek tavalyelőtt haladták meg a rádiós pénzeket, 2013-ban körözik le a kültéri reklámköltést.

A Lidl 210 tonnával csökkenti műanyag-felhasználását

1 napja

A már bejelentett intézkedések mellett csökkenti a műanyag-felhasználását az év végéig a saját márkás ásványvizek PET-palackjainak súlycsökkentésével, továbbá műanyagcsomagolásának visszaszorításával.