Szalay Dániel 2013. július 26.

Szinte minden print termékétől megválik az Axel Springer Németországban

Tiltakoznak az újságírók, mert eladja az Axel Springer 9 németországi sajtótermékét a Funke Mediengruppe-nak.

Németországban az újságíró-szervezetek tiltakozását váltotta ki, hogy eladja az egyébként magyarországi lapokat is kiadó Axel Springer vállalat 9 németországi sajtótermékét, köztük regionális napilapokat, magazinokat, műsorújságokat és csak a Bild, valamint a Die Welt lapcsaládot tartja meg.

A Funke Mediengruppe (korábbi nevén WAZ) megvásárolja a magyarországi lapkiadásban is érdekelt, köztük a Világgazdaságot, számos női, illetve gasztronómiai, lakberendezési lapot, rejtvény- és műsorújságot is kiadó Axel Springer vállalat 9 németországi sajtótermékét, köztük regionális napilapokat, magazinokat és műsorújságokat.

Print helyett digitális fókusz

Egy 920 millió eurós, jogilag kötelező érvényű előszerződésről van szó és olyan fontos termékeket is érint, mint a már 1898 óta működő Berliner Morgenpost, az 1948 óta megjelenő Hamburger Abendblatt és az első német műsorújság, az 1946-ban alapított Hörzu. Az eladás célja, hogy az Axel Springer a nyomtatott sajtóra koncentráló hagyományos lapkiadóból a digitális médiára fókuszáló cég lehessen. A nyomtatott termékei közül az Axel Springer csak a Bild és a Die Welt lapcsaládot tartja meg.

Az Axel és a Funke arról is döntött, hogy közös vállalatot hoznak létre, ami a print és a digitális termékek marketingjével foglalkozik majd. A közös cégben az Axel Springer többségi tulajdonnal rendelkezik majd.

A Funke elkötelezett

A vevő, a Funke Mediengruppe a Pannon Lapok Társasága (PLT) révén ugyancsak érdekelt Magyarországon, így aztán megszólalt Szabó Miklós, a PLT ügyvezetésének elnöke is, aki szerint az ügylet jól mutatja a Funke médiacsoport elkötelezettségét a nyomtatott sajtó jövője iránt, szoros kötelékben a digitális kiadásokkal. Mint mondta, a jövőben a Berliner Morgenpost és a Hamburger Abendblatt regionális lapok, a berlini és hamburgi hirdetési újságok, valamint a Hörzu, TV Digital, Funk Uhr, Bildwoche, TV Neu, Bild der Frau és a Frau von Heute magazinok kiegészítik az eddigi sikeres regionális napilap, hirdetési újság és magazin portfóliót. A Funke vállalatcsoport meggyőződése, hogy a tulajdonukban lévő regionális újságok, digitális termékek a minőség és a gazdaságosság védjegyével készülnek, ez a sikerességük záloga. Az üzletkötéssel új perspektívák nyílnak a cégcsoport előtt Németországban és Magyarországon egyaránt – tette hozzá Szabó Miklós.

Tiltakozó német újságírók

Az ügyletre egyébként még a német versenyhatóságnak is rá kell bólintania, és a bejelentést korántsem fogadták kitörő örömmel Németországban, a lapok eladása ellen a Német Újságírók Szövetsége (DJV) máris tiltakozik. Közleményt adtak ki, amelyben aggodalmukat fejezik ki, hogy szerintük újságírók állása kerülhet veszélybe és az ügylet révén az Axel Springer "az egyik legjobb hírű európai lapkiadóból vegyes profilú konszernné változik". A "WAZ-konszern hírhedt a minőségi újságírás kárára végrehajtott kemény megszorításokról", a Springer-lapok átvétele pedig tovább növeli az adósságállományát - állították.

A Funke csoport Magyarországon egyébként a Pannon Lapok Társasága mellett többségi tulajdonrésszel rendelkezik a HVG-ben is.

A cikk szerzője Szalay Dániel

Nézze meg Szalay Dániel teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.