2017. november 23.

Szükség van az etikus és átlátható működésre

A Magyar PR Szövetség is aláírta a szakma minőségi elvárásait összefoglaló nemzetközi Helsinki nyilatkozatot.

2017 októberében az ICCO (International Communication Consultancy Organisation) az elnökségi ülésén írta alá a Helsinki nyilatkozatot azzal a céllal, hogy megerősítse a pr-szakma minőségi elvárásait. A digitális technológiák, etikai kérdések és a folyamatosan változó médiamodellek olyan komoly követelményeket támasztanak a mai pr-szakemberek irányába, hogy a nemzetközi szervezet úgy döntött: írásba foglalják szakmai vállalásaikat.

A dokumentum aláírása nem kötelező a társszervezetek számára, a Helsinki Global Summit rendezvényén történt bejelentés után azonban 16 nemzeti pr-szövetség – köztük a PRCA (UK), PR Council (USA) és az orosz AKOS – már ratifikálta a nyilatkozatot. A Magyar PR Szövetség döntése értelmében a szervezet új és meglévő egyéni, ügynökségi és vállalati tagjai tagságuk megerősítésével elkötelezik magukat a dokumentum 10 megfogalmazott elve mellett.

“Több hónap egyeztetés után nyújtotta be a nemzetközi szervezet a nyilatkozatot, melyet megvitatott, majd elfogadott a több mint 50 országot képviselő elnökség. A szervezet szerint rendkívül nagy szükség van az etikus és átlátható működés melletti elköteleződésre, hogy a PR hírnevét helyreállítsuk és megerősítsük. Jó jelnek tartom, hogy a Magyar PR Szövetség elnöksége is egyhangúlag támogatta a nyilatkozathoz való csatlakozásunkat” – mondta Sztaniszláv András, az MPRSZ alelnöke, az ICCO elnökségi tagja.