2015. július 24.

TOP10 magyar cég: médiamegjelenés terén más a sorrend

Az Observer Budapest Médiafigyelő Kft. a 10 legnagyobb árbevételű vállalat médiajelenlétét vizsgálta.

A HVG e heti számában tette közzé az 50 legnagyobb magyar cég listáját, melyről a TOP10-et az index.hu hozta nyilvánosságra július 23-án. Az Observer ezen lista alapján vizsgálta a cégek megjelenéseit az általa szemlézett magyar nyelvű rádió és televízió csatornákon, az országos és regionális terjesztésű nyomtatott sajtóban és az online felületeken.

Az abszolút első helyet a MOL Magyar OIaj és Gázipari Nyrt. szerezte meg: 2014-ben összesen 42 243 alkalommal került a magyar média napirendjére. A MOL Nyrt. főként tőzsdei hírek, üzemanyagár-változások, valamint szponzoráció kapcsán szerepelt a megjelenésekben. Ennek köszönhető a kimagasló előnye a többi vizsgált céghez képest, ugyanis az összes megjelenés több mint felét, 52 százalékát tudhatta magáénak.

A második helyre az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. került 18 155 megjelenéssel, miközben a társaság a 2014-es árbevétele alapján a negyedik helyen zárt a HVG listáján. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. döntően szponzorációja révén jelent meg a vizsgált médiumokban, ugyanakkor a tavalyi év során folyamatosan médianapirenden volt a paksi bővítés témája is, aminek kapcsán rendszeresen nevesítették a vállalatot.

Annak ellenére, hogy a Magyar Telekom Távközlési Nyrt. a HVG listájának hetedik helyén végzett, a 2014-es híraktivitást vizsgálva az Observer listájának harmadik helyére került 13 566 megjelenéssel. A kimagasló megjelenésszám ugyancsak elsősorban tőzsdei hírekkel magyarázható.

A további cégek körében a tavalyi nevesítések száma nem érte el a 10 000-et. Közülük az E.On emelkedett ki, neve 4735 alkalommal jelent meg, a társaság döntő többségében a gázüzletágának megvásárlásával kapcsolatos hírekben szerepelt. Összességében tehát a vizsgált cégek híraktivitása között fellelhető eltérések oka, hogy azok a társaságok, amelyek jelen vannak a tőzsdén, valamint aktívabb szponzorációs tevékenységet végeznek, folyamatos médiajelenlétet tudnak biztosítani maguknak.

Az Observer megállapítása szerint a TOP10 magyar cég 2014-es árbevétele és sajtóidézettsége nagy differenciát mutat. A HVG és az Observer listájának egyedül az 1. és a 9. helyezettje lett azonos.

Az Observer listája a következő (zárójelben a megjelenésszámok):

  1. Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. (42243)
  2. MVM Magyar Villamos Művek Zrt. (18155)
  3. Magyar Telekom Távközlési Nyrt. (13566)
  4. E.On Hungária Energetikai Zrt. (4735)
  5. Audi Hungaria Motor Kft. (1485)
  6. Magyar Suzuki Zrt. (681)
  7. Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. (456)
  8. Samsung Electronics Magyar Zrt. (367)
  9. Flextronics International Kft. (42)
  10. GE Infrastructure CEE Holding Kft. (25)

Forrás: Observer Budapest Médiafigyelő Kft., 2014-es adatok

Mennyire vagyunk hűségesek?

16 órája

Szeretjük elkötelezni magunkat, de nem csak egyfelé – derül ki a Tesco törzsvásárlói attitűdökről készült felméréséből.